I rättvisans tjänst

I rättvisans tjänst : berättelser från mitt liv som advokatI rättvisans tjänst är Johan Erikssons berättelser från hans liv som försvarsadvokat. För allmänheten blev han mest känd när han försvarade Rakhmat Akilov efter terrordådet på Drottninggatan. Men genom sin karriär har han försvarat massor av människor. Unga, gamla, kända, vanliga, ovanliga, skyldiga och oskyldiga. Johan Eriksson vill i denna bok berätta från insidan om några av alla de människor han mött. Om människorna bakom brotten. Om hur smal livets väg ibland kan vara. Om skuld och ansvar i en värld där allt inte kan beskrivas som svart eller vitt. Det vi glömmer ibland när vi läser i tidningar och annan media är ju just att det är människor bakom rubrikerna. Att det är vanliga människors livsöden vi läser om. I den här boken får några av dem komma fram och det är gripande och berörande. Tänkvärt och insiktsfullt.

Med boken I rättvisans tjänst vill Johan Eriksson också belysa livet som försvarsadvokat. Det är ett speciellt yrke och det handlar mycket om hans tankar och de dilemman han ofta ställs inför i sitt jobb. Han skriver om att försvara de som lever på livets skuggsida, men också om att försvara de som aldrig trott att de skulle behöva anlita en försvarare. Om att försöka hjälpa någon som många hatar och föraktar.

Om man tycker om att läsa om livsöden och människor, eller är intresserad av juridik, samhällsvetenskap, eller bara vill läsa en aktuell, brännande och viktig bok så är detta en intressant och läsvärd bok. I rättvisans tjänst ger en fascinerande inblick i en värld som många av oss inte känner till sedan tidigare. Den är dessutom välskriven och en väldigt skicklig skildring av ett mångfacetterat yrke.

I rättvisans tjänst är utgiven av Albert Bonniers förlag.