Nisse och Nora städar och plåstrar om

nisse-nora-stadar     nisse-nora-plastrar-om

Nu har det kommit en ny fin serie böcker för de allra yngsta. Det är barnen Nisse och Nora som är huvudpersoner i böckerna. De är omkring två år gamla och kompisar. De bor på samma gata och är lite allmänt knasiga och knäppa, jobbiga och charmiga, envisa och viljestarka. De är helt enkelt två helt vanliga barn.

Nisse och Nora städar handlar om när Nisse och Nora bestämmer sig för att städa. De torkar teven, tvättar gosedjuren, svabbar golvet, stoppar saker där de inte ska vara och vattnar golvet bredvid blomman. Precis som det skulle vara när en nyss-fyllda-tvååring hjälper till där hemma alltså. Precis i slutet kommer pappan och undrar vad som har hänt, för då är hela rummet ett enda kaos.

I Nisse och Nora plåstrar om är Nora ute och kör elefanten i sin vagn. Men den dumma vagnen kör för fort så Nora ramlar och slår sig. Då kommer Nisse. Han tröstar och kramar Nora. Han blåser och sätter på ett plåster. Sedan hjälps de båda åt att trösta och plåstra om elefanten, för han har också fått en bula.

Det här är alltså böcker för de allra yngsta i ett klassiskt pekboksformat med tjocka greppvänliga och tuggvänliga kartongsidor och rundade hörn. Böckerna är fyllda av vardagsdramatik och trots enkel text och handling rymmer böckerna stora känslor och händelser som de minsta barnen kan förstå och relatera till. Karaktärerna är trovärdiga och sympatiska, och illustrationerna är väldigt uttrycksfulla och fina. Böckerna känns som ett välkommet inslag i småbarnshyllan tycker jag. De känns fräscha och ligger rätt i tiden med både ett genustänk och en tanke på mångfaldhet. Huvudpersonerna är en tjej och en kille och det ena barnet har också en annan hudfärg än vit, och detta är ju annars inte så frekvent förekommande i barnböcker.

Böckerna känns också som att de håller att läsas många gånger, vilket också är viktigt när det gäller böcker för den här målgruppen. Jag gillar framförallt plåstertemat – vilket barn vill inte ha plåster så fort de slagit sig? Det känns verkligen som att författarna har hittat ett sätt att verkligen nå målgruppen. Samtidigt är det också en liten flirt till vuxenvärlden, inte minst i städ-boken, där nog de flesta föräldrar kan känna igen sig i när pappan kommer in och ser hur barnen på några få minuter har förvandlat rummet till kaos. I höst kommer nästa bok om Nisse och Nora och den ser jag fram emot.

Böckerna om Nisse och Nora är skrivna av Emelie Andrén och illustrerade av Lisa Moroni. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).