Nisse och Nora träffar djuren

Nisse & Nora träffar djurenSenaste boken i serien om de små kompisarna Nisse och Nora heter Nisse & Nora träffar djuren. Nisse och Nora är i tvåårsåldern och bästa kompisar. I böckerna om dem gör de alla möjliga äventyr. I denna bok ska de på utflykt till en bondgård. Nora tycker att det är jättekul. Hon tycker om alla djur. Hon matar grisarna, klappar kaninerna, kramar fåren och rider på hästen. Nisse däremot tycker att det är lite läskigt med djuren. De är stora och kommer för nära.

Rädsla för djur tror jag många barn kan känna igen sig i. Tidigare idag skrev jag om en annan bok som handlade just om detta, fast den boken vänder sig till lite äldre barn. Veterinären som var rädd för hundar heter den. Där får man också tips om hur man kan prata med barn om rädsla och hur man kan övervinna sin rädsla med hjälp av KBT. Nisse & Nora träffar djuren vänder sig till de minsta barnen och handlar inte lika tydligt om rädsla, men även här finns det mycket att prata med barnen om ifall man vill. Som djur, vänskap, rädsla, och hur man gör om en kompis är rädd för något. Även om Nisse är rädd just för djur i denna bok så kan man ju relatera rädslan till vad som helst. Barn kan ju vara rädda för alltifrån spindlar och ormar till mörker och att komma vilse.

Det finns som sagt flera böcker om Nisse och Nora nu. Tidigare har jag bland annat skrivit om Nisse & Nora får bråttom, Nisse & Nora plåstrar om, Nisse & Nora säger förlåt och Nisse & Nora har kalas.

Jag gillar dessa böcker. De är enkla och vardagsnära. De handlar ofta om sådant som de flesta barn känner igen sig i eller kan relatera till. Vardagsdramatik helt enkelt. Barnen är också precis som vilka barn som helst, de har starka tydliga känslor. Illustrationerna är också färgglada, fina, varma och charmiga med ett mångfaldsperspektiv.

Nisse & Nora träffar djuren är skriven av Emelie Andrén, illustrerad av Lisa Moroni och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.