Noelias hemlighet

Noelias hemlighetNoelias hemlighet är den första boken i en serie om Nollan som är nio år och funderar mycket över livet. Det är också en serie böcker som är tänkta att underlätta för barn och vuxna att inleda ett samtal om livet på nätet, något som kanske är svårt att själv ta initiativ till annars.

Noelia grubblar som sagt väldigt mycket. Hon känner sig ensam och lite annorlunda. Men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt som hon längtat efter med en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt – till skillnad från mamma som bara tjatar. Noelia, eller Nollan som hon också kallas, vill så innerligt gärna att Wilma tycker om henne och vill bli hennes vän. Så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv går hon med på det…

Boken har korta kapitel och det är lite större text med mycket luft omkring, men det är ändå en hel del text, så boken passar nog bäst som högläsningsbok. Detta också med tanke på ämnet, allra bäst blir det förstås ifall man kan läsa boken tillsammans och diskutera kring det som händer Noelia och bokens tema. Det blir då också lätt ett samtal där man kan prata vidare kring nätet och hur man som barn skyddar sig på nätet. Boken har också flera andra teman, ensamhet, utanförskap, vänskap, hemligheter, att kroppen är privat, att våga känna efter vad man vill och att våga stå upp för det man känner.

Författaren Caroline Engvall är också journalist och föreläsare. Hon debuterade 2008 med biografin 14 år till salu och har sedan dess ägnat stora delar av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga. Det märks att hon inte bara har en djup kunskap kring ämnet utan att hon också brinner för att förmedla information kring detta till såväl barn som vuxna.

Bokens illustratör är Katarina Vintrafors. Hon är en omtyckt illustratör som ofta gör sagolika illustrationer fyllda av magi, känslor och stämning. Jag fångas direkt av hur väl hon skildrar Noelias ansiktsuttryck både när hon känner ensamhet och när hon blir glad över Wilmas uppmärksamhet. Så synd bara att illustrationerna inte är i färg, då hade de varit ännu mer magiska!

Detta är alltså första boken i serien om Nollan och nätet och jag ser fram emot att ta del av kommande böcker. Det här är böcker som verkligen behövs. Jag som jobbar som (skol)bibliotekarie och träffar många barn och föräldrar varje dag ser verkligen behovet liksom efterfrågan, för det är inte helt lätt för många vuxna att förstå sig på vad deras barn gör på nätet. Och då blir det inte heller lätt för barnen att berätta för de oförstående föräldrarna. Mer kunskap behövs och jag tror att denna form är väldigt bra just eftersom denna bok gör det så enkelt för barn och vuxna att lära sig tillsammans hur man kan skydda sig på nätet.

Noelias hemlighet är utgiven av Boksmart förlag. Den finns att köpa på Adlibris och på Bokus.