Småkryp och skolresa

Småkryp och skolresaSmåkryp och skolresa är en lättläst bok i serien Kompisböckerna. Detta är bok nummer 8 i serien om jag har räknat rätt och alla böcker handlar om klass 1A. De passar bra att läsa själv för de barn på lågstadiet som vill ha böcker med lite mer text än de allra enklaste böckerna för nybörjarläsarna, men det är fortfarande böcker med många bilder och mycket luft kring texten.

I denna bok ska klassen åka på skolresa. Det ska bli roligt. Kanske också lite busigt. De ser fram emot allt de ska göra tillsammans när de ska campa. Men i skogen är det ju fullt av småkryp. Och vissa småkryp bits. Eller slinker ner i en stövel när man minst anar det. Hur ska Ringo våga följa med?

För Ringo är insekter det värsta han vet. Jag tror de flesta barn kan känna igen sig i Ringos rädsla. Alla är rädda för något, kanske är det mörker, tandläkaren eller insekter. Det är ingenting konstigt med det och en sådan här bok är jättebra för att få en ingång att prata om rädslor. Många gånger blir det bättre när man pratar om det. Som i Ringos fall när han blev bekräftad och kompisarna peppade och stöttade honom, och delade med sig av sina rädslor. En fin bok att läsa högt.

Även skolresetemat är förstås intressant och roligt att läsa om, kanske inför att läsaren själv ska åka på utflykt eller skolresa. Eller campa med familjen. Det händer mycket roligt när klass 1A är på skolresan och självklart blir det också lite bus.

Boken är skriven av Pernilla Gesén. Den är som sagt lättläst och har ett enkelt språk som gör det lätt för barnen att hänga med i berättelsen. Illustrationerna är intressanta. De är tecknade av Jeanette Milde som också har använt sig av en slags collagestil där hon kombinerar de tecknade illustrationerna med detaljer ur fotografier, vilket gör bilderna levande och med många detaljer att utforska.

Småkryp och skolresa är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.