Nomineringar till Augustpriset 2019

I måndags tillkännagavs vilka titlar som blivit nominerade till Augustpriset 2019. Jag hade inte lagt ut några spekulationer på bloggen i år, men om jag hade gjort det hade jag nog inte prickat många rätt. Testamente, Jag vill sätta världen i rörelse, Ålevangeliet och Jordgubbsbarnen hade jag gissat på. Men i övrigt är det idel titlar jag inte läst bland nomineringarna i år. Det lär jag råda bot på. Åtminstone kommer jag att läsa alla nominerade böcker i barn- och ungdomsklassen. Det brukar jag alltid göra. Flera av dem finns dessutom redan i min att-läsa-hög som ständigt är välfylld och aldrig hinner ta slut. Här är årets nomineringar:

Årets svenska skönlitterära bok:

Barnet av Olivia Bergdahl

Väderfenomen av Anna Fock

Odenplan av Daniel Gustafsson

Osebol av Marit Kapla

W av Steve Sem-Sandberg

Testamente av Nina Wähä

 

Årets fackbok:

Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg & Nina Ulmaja

Nobel av Ingrid Carlberg

Världens yttersta platser av Peter Handberg

Bin och människor av Lotte Möller

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Ålevangeliet av Patrik Svensson

 

Årets barn- och ungdomsbok:

Sen kom vintern av Per Gustavsson

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeldt

Vänta på vind av Oskar Kroon

Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson

Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

 

Lilla Augustpriset:

Hjärtat, Allis Sääsk

Förfäders vördnad, My Danvind

Rött, rött nagellack, Amelie T Matousek

Blunda så ser du, Alice Nylander

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen