Berit älskar Russin

Berit älskar RussinBerit ska till sin kompis Aron på kalas. Dagen innan går hon och mamma till affären för att köpa en present. Där förlorar hon sig i den alldeles underbaraste leksaksekorre. Mamma köper den till Aron och expediten slår in den i ett paket. Men när Berit kommer hem kan hon inte låta ekorren ligga alldeles ensam. Ingen vill vara ensam på natten. Inte en ekorre. Och inte Berit heller. På morgonen är det dags att gå hem till Aron. Berit går med långsamma steg. Hon vill absolut inte ge bort Russin som hon har döpt ekorren till. Men hon måste. När Aron får paketet sliter han upp det och lägger ekorren mitt i högen av presenter. Och sen händer det som inte får hända. Några andra barn får syn på ekorren och börjar kasta den emellan sig. Till slut landar Russin mitt i glassen och får chokladsås på svansen. Men då blir Berit arg…

Att köpa Russin till Aron var ett stort misstag. Hur ska man kunna ge bort något som man älskar? Bilderboken Berit älskar Russin skildrar så fint flickans omedelbara kärlek till gosedjuret och hennes vånda när hon måste ge bort det älskade gosedjuret i present till någon som inte alls känner lika starkt för ekorren som hon själv gör. Boken slutar fint, Berit får behålla sitt gosedjur och hon köper en annan present till Aron, en present som han till och med kommer att uppskatta mycket mer. Jag kan dock inte låta bli att fundera över hur det skulle ha blivit ifall Aron också hade tyckt om Russin, eller om han inte alls hade gått med på att byta present. Livet är ju inte alltid så enkelt. Men jag är också glad att det är enkelt i det här fallet. Berit och Russin hör ihop och nu får de vara tillsammans. Så fint. Så självklart.

Berit älskar Russin är en charmig bilderbok som tar barnets känslor på stort allvar. Den har ett fint barnperspektiv och det märks inte bara i texten utan också i illustrationerna. Redan på omslaget ser man att det är Berit som är i fokus medan det bara är underkroppen som syns av Berits mamma. När Berit sitter vid köksbordet och inte kan få ner en enda bit av mackan för att mamma säger att det är kalas redan idag är en annan händelse som skildras fint i illustrationerna. Man riktigt ser på bilden hur tuggan växer i munnen och det absolut inte går att svälja. Illustrationerna är mjuka, detaljerade och otroligt uttrycksfulla. Ibland är det flera mindre bilder på ett uppslag och ibland brer bilden ut sig över ett helt uppslag. Detta skapar en bra dynamik i högläsningen. En hel del av berättelsen sker dessutom bara i bilderna och sägs inte rakt ut i texten, vilket skapar ett fint samspel mellan text och bild. Det ger dessutom möjlighet att diskutera med barnen kring bilderna. Berit älskar Russin är en jättefin bilderbok med hög igenkänning. En kärlekssaga till gosedjur men också en berättelse om en modig och stark tjej som vågar stå upp för sig själv och den hon älskar.

Boken är skriven av Annica Hedin, illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.