Nordiska gudar och Nordiska väsen

Nordiska gudar Nordiska väsen

Nordiska gudar och Nordiska väsen är två välgjorda, innehållsrika och spännande böcker.

I Nordiska gudar presenteras dvärgar, jättar, gudar, valkyrior, monster och hjältar från asatron. Johan Egerkrans tar avstamp i de gamla Eddorna och fortsätter sedan att tolka de gamla fantasifulla, spännande sagorna från mtologin. Det börjar med skapelsen, där Egerkrans tolkar berättelser kring hur världen kom till med Yggdrasil och de nio världarna och fortsätter sedan till berättelser och presentationer av gudarna och gudinnorna, som till exempel Oden, Tor, Freja, Frigg, Loke, Mimer, Idun, Njord och Balder. Därefter presenteras olika jättar, väsen och vidunder ur mytologen, som diser, Angerboda, Midgårdsormen, Hel, Hrungner och Nidhögg. Till slut presenteras Ragnarök med gudarnas fall och den nya världen. I slutet finns också ordlista och litteraturlista för den som vill läsa mer. Hela boken är fylld av fantastiska fantasybilder som för tankarna till John Bauer.

I Nordiska väsen presenteras olika väsen från vår nordiska historia. Sådana som kanske är bortglömda idag, men som i allra högsta grad varit närvarande i folks medvetanden förr. De är indelade i kategorierna Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen och Odjur. Man kan läsa om exempelvis älvor, gruvrå, havsfru, Näcken, Bäckahästen, troll, vittror, vättar, Mjölkhare, mara, lyktgubbe, gast, myling, kyrkogrim och lindorm. Det är fascinerande att bläddra i boken och läsa om alla otäcka väsen som man knappt vet något om idag. Även här är illustrationerna så vackra, jag skulle kunna ha flera av dem inramade på väggen. Vackra, lockande, drömska, skrämmande och humoristiska – allt på samma gång.

Intresset för framförallt väsen av olika slag har fått en renässans tycker jag, inte minst genom böcker som Pax-böckerna. Det här är fina böcker att sätta i händerna på de barn som vill veta mer om väsen, eller som vill veta mer om gudarna i vår nordiska mytologi. De är så genomarbetade, vackra och välgjorda. Ett måste att ha i bokhyllan och att återkomma till gång på gång. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år, men framförallt boken om gudar är rätt svår, både för att det är svåra ord och för att det är svårt att hålla isär alla de olika gudarna. Därför kan det vara bra att läsa boken tillsammans med sitt barn eller tänka på att det här är böcker som passar till en bred målgrupp och som växer med barnen. Tänk nio år och uppåt istället för dessa praktverk.

Nordiska gudar och Nordiska väsen är båda utgivna av B Wahlströms förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).