Nos mot näsa

nos-mot-nasaNos mot näsa handlar om Donja. Hon drömmer om att få en egen hund, precis som hennes kompis Julia har. Men trots att en egen hund är Donjas högsta önskan så säger hennes föräldrar nej. De tycker att hon är för liten. Men så ska Julia och hennes familj åka på semester och hundvakten får plötsligt förhinder. Då dyker Donjas chans upp. Om hon kan visa sina föräldrar att hon klarar av att ta hand om hunden alldeles själv hela veckan så kanske de inser att hon inte alls är för liten. Men uppdraget visar sig vara svårare än Donja trott.

Ett tema i Nos mot näsa är alltså drömmen om ett eget husdjur, något som väldigt många barn kan identifiera sig med. Ett annat tema är att Donja ibland blir väldigt arg och hon har svårt att hantera sin ilska, vilket ibland får ödesdigra konsekvenser. Hennes lärare hjälper henne så hon får gå och prata med skolans kurator och lär sig några användbara knep. Kuratorn pratar också med hennes föräldrar och berättar att djur är bra för barn, att de har en lugnande inverkan och att man får träna empatiförmågan med hjälp av djur. Till sist ger föräldrarna med sig, Donja ska få en hund. Kanske har kuratorns ord en viss betydelse, men mest beror det på att de är stolta över att Donja har varit så duktig med att ta hand om hunden under veckan.

Nos mot näsa är alltså en bok med flera bottnar. Boken är underhållande, men inte helt utan eftertanke och reflektion. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Författare till boken är Malin Eriksson. Hon har tidigare gett ut fyra hästböcker och skriver regelbundet för tidningen Min Häst. Illustratör är Marie Bolk. Boken är utgiven av Kikkuli förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris, Bokus och Cdon.