Noveller och berättelser

Ingrid Jönsson är författare och skrivpedagog. Hon har skrivit flertalet böcker, bland annat två novellsamlingar för barn och det är dessa jag tänkte fokusera på nu.

LäsnovorLäsnovor är Ingrid Jönssons debutbok. Den kom ut 2011 och vänder sig till barn mellan cirka 9-12 år. Den innehåller tio kortnoveller eller berättelser om livet. Berättelserna gör nerslag i tio vanliga barns vardag och innehåller därför allt mellan himmel och jord, glädje, sorg, relationer, skola, vänskap, föräldrar, kärlek och mycket annat som finns i huvudet på barn i mellanåldern. Boken kan användas på många olika sätt. Det funkar absolut att läsa alla berättelser rakt upp och ner. Det funkar lika bra att läsa en berättelse då och då. Eller använda den som högläsningsbok i skolan. Eller som diskussionsunderlag. Det finns lärarhandledning till Läsnovor att ladda ner på Beta förlags hemsida. Trots att berättelserna är så korta – hela boken är på 56 sidor – så rymmer de mycket, inte minst mellan raderna. Därför finns det stort utrymme för diskussioner eller bara att tänka och fundera själv. Eftersom det är tio sinsemellan olika berättelser så finns också möjlighet till igenkänning för många läsare, liksom en stor möjlighet för alla läsare att kunna hitta just sin favorit. Noveller är bra även för de som är lässvaga eftersom de kan avsluta en berättelse under ett lästillfälle, vilket kan öka motivationen och självkänslan.

Vilse i rymden och andra berättelserVilse i rymden och andra berättelser kom 2017 och innehåller också tio berättelser. Den här boken vänder sig till barn mellan 6-9 år. Här är berättelserna längre – boken är dubbelt så tjock som Läsnovor. Men texten är luftigare och mer lättläst. Boken handlar också om lite yngre barn än Läsnovor. Här får vi till exempel möta Adrian som älskar att lära sig om rymden, men som har en pappa som vill att han ska spela fotboll. Nellie som så gärna önskar sig ett kalas när hon fyller år att hon bjuder hela klassen utan att berätta för mamma och pappa. Beyan som blir sviken av killen hon är ihop med. Vera vars älskade hamster Happy dör. Alicia som blir kompis med killen med de snygga öronen tack vare hundtricket. Och så Molly som har en mamma som inte har råd att köpa lika fina saker som kompisarnas föräldrar, men som gör något alldeles extra för sin dotter istället. Även Vilse i rymden och andra berättelser innehåller noveller om alla möjliga ämnen och med sinsemellan helt olika karaktärer. Precis som Läsnovor kan man använda berättelserna i denna bok i undervisningen om man vill, men de funkar också minst lika bra att läsa på egen hand eller som högläsning. På biblioteket där jag jobbar lånas denna bok flitigt av barnen när jag skyltar med den.

Alla dessa noveller och berättelser är som sagt rätt så olika med tanke på karaktärer, genrer osv. Men de har ändå något gemensamt och det är språket och berättarstilen. Ingrid Jönsson är bra på att skildra barns vardag med allt vad det innebär i såväl glädje som sorg. Hon skildrar även allvarliga och tunga ämnen på ett bra och berörande sätt. Dessutom tar inte det jobbiga över, utan hela tiden finns en värme och ett hopp närvarande som gör att läsaren kan lägga ifrån sig boken med en positiv känsla i kroppen.

Läsnovor och Vilse i rymden och andra berättelser finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).