Hurra, jag kan vissla!

Hurra jag kan vissla!En varm sommardag när Peter vandrar runt på stadens gator ser han en äldre pojke vissla på sin hund. Det vill Peter också kunna. Tänk om han kunde vissla på sin hund Bobby! Han övar och han övar, men det visar sig att det är svårare än man kan tro att lära sig vissla.

Det här är en enkel bilderbok om en pojke som starkt vill något och tränar och tränar för att nå sitt mål. Han lyckas till slut och därmed slutar berättelsen lyckligt. Själva handlingen är enkel. Men boken har något som inte många bilderböcker har, och detta skildras främst i illustrationerna. Huvudpersonen är mörkhyad och bor i stadsmiljö, vilket gör att boken kan skapa igenkänning även hos de som annars sällan blir representerade i barnböcker. Boken utgavs första gången 1969, vilket gör att illustrationerna speglar 60-talet, men de fungerar minst lika bra nu. Bilderna är collageinspirerade och färgsprakande.

Hurra, jag kan vissla är en amerikansk klassiker, nu utgiven på nytt av En bok för alla. Den är skriven och illustrerad av Ezra Jack Keats (1916-1983) som var en pionjär i amerikansk barnlitteratur. Han ville att alla barn skulle känna igen sig i litteraturen och han baserade sina multikulturella karaktärers liv på sin barndom. Han ville inte att något barn skulle känna sig utanför och skrev ”Om vi kunde se varandra exakt som vi är skulle världen vara annorlunda”.

Hurra jag kan vissla finns bland annat hos Adlibris och Bokus.