Nu är det Julia

Nu är det JuliaNär 11-åriga Julia får veta att hon måste tillbringa hela december på sin morfars gård på landet är hon nära att explodera av ilska. Det är så orättvist! Så fort hon kommer fram bestämmer hon sig för att försöka ta sig hem till stan igen. Men rymningen går inte riktigt som planerat. I skogen står Julia plötsligt öga mot öga med ett gäng sagofigurer som ser ut att ha stigit direkt ur en sagobok. Och de behöver hennes hjälp! Snart är Julia intrasslad i ett äventyr långt bortom hennes vildaste fantasi…

Nu är det Julia är en adventskalenderbok i 24 kapitel som passar perfekt att läsa under december månad, ett kapitel per dag. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år och är en av få adventskalenderböcker som faktiskt gör det, vilket är kul bara det. Boken är dessutom riktigt bra. Den skulle funka ypperligt att läsa högt i en klass, för här finns något som alla kan tilltalas och fängslas av. Dels har vi Julia som är lätt att falla för, en tjej som har svårt för skolan, svårt att hitta kompisar, som ständigt känner sig ensam och som dessutom har föräldrar som bråkar hela tiden, som är egotrippade och lätt glömmer bort Julia. Jag tror säkert en och annan elev känner igen sig i Julia. Dels så har vi det magiska, övernaturliga temat där väsen och oknytt från den gamla folktron väcks till liv, vilket fångar in alla de som tycker om att läsa läskiga böcker eller har fastnat för PAX-serien. Dessutom innehåller boken en stor del spänning likväl som mysig julstämning. Allt i en och samma bok. Jag läste hela boken i ett svep istället för att läsa ett kapitel om dagen och det funkade lika bra det. Jag kunde bara inte hålla mig. Jag kunde inte sluta läsa. Och det är ju ett bra betyg! Jag kommer att rekommendera denna för såväl barnen själva som för deras lärare och föräldrar. En riktigt fin adventskalenderbok för mellanstadiet!

Nu är det Julia är skriven av Johanna Wilson, illustrerad av Filippo Vanzo och utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.