Nu börjar vi skolan

Nu börjar vi skolan!I veckan har det varit skolstart här och mina äldsta barn har börjat i ettan, trean och sjuan. Oj så tiden går! Men ännu ett par år har jag som tur är kvar minstingen på förskolan. För att mellanbarnen skulle komma i skolstartsstämning har vi under veckan passat på att läsa Katja Tydéns och Ingrid Flygares nya bok Nu börjar vi skolan. Det är en mysig kapitelbok som handlar om ett gäng barn som blir klass FA.

Barnen är alltså omkring sex år och börjar i förskoleklass där de får fröken Marianne som lärare. Boken har sju kapitel. I det första handlar det om den första skolstartsdagen då barnen samlas på skolgården och får följa med Marianne in till klassrummet för att bekanta sig med den miljön. I de följande kapitlen får vi lära känna sex av barnen i klassen lite mer. I varsitt kapitel får vi följa med Stian, Åke, Ester, Pablo, Kajsa-Lo och Livi. Det handlar framförallt om deras skoldagar, men man får förstås också ta del av deras vardag hemma och med kompisar.

Det som är roligt med den här boken är att den är så trovärdig och därmed passar den också väldigt bra att läsa högt inför skolstarten. Även om barnen i boken börjar i förskoleklass passar den lika bra under hela lågstadiet. Eller att läsa för de barn som är fem år under deras sista år på förskolan, så de får se vad som väntar dem. Det handlar verkligen om allt som man gör tillsammans i skolan, rutiner och sånt, men också om relationer. Relationer till föräldrar, kompisar, de andra i klassen och så vidare.

Jag gillar också att man får träffa flera barn. De är sinsemellan väldigt olika och har olika förutsättningar och förväntningar på skolstarten. Livi har längtat hela sommarlovet. Åke är nyinflyttad och känner ingen. Ester är blyg och vill inte att pappa ska gå. Stian har mycket spring i benen och vill hellre fortsätta leka än att gå in i klassrummet. Eftersom varje barn får varsitt kapitel får man lära känna dem ganska bra och då får man som läsare också ökad förståelse för andra barn. För de barn vi träffar i boken finns ju med i de flesta klasser.

Boken är skriven på ett varmt och mysigt sätt och den har fina färgillustrationer som passar bra ihop med texten. Denna bok har tidigare utgetts som ljudbok på Storytel, men eftersom den efterfrågats i tryckt format finns den numera också som vanlig bok på Bonnier Carlsen. En till bok om klass FA kommer i slutet av september. Den utspelar sig lite senare på terminen, omkring halloween och lucia. I denna bok följer det med ett bonuskapitel i slutet, där vi får en liten inblick i vad nästa bok kommer att handla om. Jag är säker på att den kommer vara lika spännande för lågstadiebarnen, så håll utkik även efter den.

Nu börjar vi skolan finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.