Små människor, stora drömmar

Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren Små människor, stora drömmar. Jane Austen Små människor, stora drömmar. Agatha Christie Små människor, stora drömmar. Greta Thunberg

Under sommaren fick jag hem fyra böcker i serien Små människor, stora drömmar: Agatha Christie, Jane Austen, Greta Thunberg och Astrid Lindgren. Vi har läst dem jättemycket i sommar och barnen önskade att jag skulle låna fler av böckerna i serien så fort jag började jobba igen. I den här serien finns nämligen en lång rad med böcker om olika kända kvinnor, så som Ella Fitzgerald, Frida Kahlo, Audrey Hepburn och Marie Curie.

Alla de kvinnor som böckerna handlar om har ju haft fantastiska liv och/eller uträttat stordåd av olika slag. För oss vuxna är de kända personer. För barnen är troligen inte alla lika kända, det är väl framförallt Astrid Lindgren och Greta Thunberg som de har hört talas om tidigare. Men det gör inget att de inte känner till de andra, böckerna berättar om vad kvinnorna gjort och om deras liv på ett sådant sätt att det blir intressant och framförallt inspirerande.

Böckerna är i bilderboksformat och det är lagom mycket text. Böckerna är lättlästa och verkligen anpassade till barns nivå, men utan att vara för ”barnsliga”. Längst bak i varje bok finns ett uppslag med mer text och mer fakta för den som vill läsa ännu mer om personen i fråga. Böckerna vänder sig till barn i just bilderboksåldern, 3-6 år, men mina mellanbarn som är 7 och 9 uppskattade böckerna mer än vad min blivande fyraåring gjorde. Jag tror att denna serie skulle passa ypperligt även i lågstadiet och man skulle kunna både läsa dem högt, men också använda dem i undervisningen om man vill.

Alla dessa böcker är skrivna av Maria Isabel Sánchez Vegara, men de fyra böckerna har olika illustratörer. Boken om Greta Thunberg är illustrerad av Anke Weckman, boken om Jane Austen är illustrerad av Katie Wilson, boken om Agatha Christie är illustrerad av Elisa Munsó och boken om Astrid Lindgren är illustrerad av Linzie Hunter. Det gör att varje bok har sin egen stil. Men eftersom alla omslag har samma layout (fast sina egna färger) gör det att hela serien blir sammanhållen och att man enkelt känner igen böckerna i serien ändå.

Böcker om starka kvinnor kan det aldrig finnas för många av och dessa är dessutom väldigt snygga, lättillgängliga, inspirerande och underhållande. Så fina högläsningsböcker och bra presenttips för den som vill ge bort böcker som kan läsas och uppskattas under många år.

Böckerna är utgivna av Bookmark förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) eller på Bokus (här, här, här och här).