Nya böcker från Olika förlag

    

Flera gånger tidigare har jag skrivit om böcker från Olika förlag. Olika har specialiserat sig på böcker som speglar samtidens mångfald i sätt att leva och sätt att vara. Böckerna är tänkta att motverka stereotypa föreställningar om exempelvis kön, etnicitet och funktionsnedsättningar. De speglar olikheter på ett självklart och naturligt sätt. Nu har Olika förlag gett ut två nya bilderböcker för barn mellan cirka 2-6 år.

Varför gråter pappan är skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av Bettina Johansson. Utanför staketet sitter en pappa och gråter. Varför gör han det? Har någon varit dum? Har han tappat bort något? Saknar han kompisar? Eller har han ätit för mycket godis? Det kan tydligen finnas många anledningar till gråt och barnen bestämmer sig att ta reda på varför pappan gråter. Resultatet blir en fin liten detektivsaga för de yngre barnen, där svaret till varför pappan gråter är både oväntat och inspirerande. Jag gillar att det är en man som gråter, liksom att det både är en pojke och en flicka i huvudrollen. Boken avslutas också på ett mycket charmigt och vackert sätt. Man blir glad av boken, samtidigt som den är tankvärd.

Raka vägen över himlabacken är skriven av Victoria Jonasson Hammar och illustrerad av Mikael Sjömilla. I boken får Frida och Moses alldeles själva gå hem till sin farfar. Förr var det självklart att barn skulle få utforska sin närmiljö på egen hand och att de själva fick ta sig dit de skulle. I dagens samhälle är det inte lika självklart med stress, mobiltelefonhets, curlingföräldrar och rädsla för ”fula gubbar”. Därför är det roligt att läsa en bok som handlar just om ett par barn som i lugn och ro får utforska vägen hem till farfar utan att något farligt händer. Frida och Moses gör förstås som barn alltid gör – istället för att gå den närmaste vägen till farfar går de i kringelikrokar, de testar att springa fort, gå långsamt, klättra lite och utforskar allt de ser längs vägen. Boken handlar alltså om ett riktigt härligt vardagsäventyr.