Nya Sune-böcker

Bra jobbat, Sune     Sune i Ullared (kartonnage)

På sistone har det kommit flera nya Sune-böcker, fint förpackade i färgglada, fartfyllda omslag.

Sune i Ullared handlar förstås om när Sune och hans glada familj åker till shoppingparadiset Ullared. De ska shoppa loss där under en hel helg. Sune tycker att resan är en dålig idé, men inte så länge, redan på vägen dit hittar han nämligen sitt livs kärlek, Jolina Tegelbruk. Dessutom har han sån tur att Jolina och hennes familj ska till samma ställe som Sune och hans familj. Sunes klantiga pappa Rudolf däremot har inte lika mycket tur, han har fullt sjå att hålla reda på sina uppfinningsrika barn, men också att hålla koll på slantarna. Och som vanligt bjuds det på en hel del överraskningar och förstås massor av klantigheter och galenskaper.

Bra jobbat, Sune är en ”favorit i repris”. Den innehåller kapitel ur Duktigt Sune står det på baksidan. Det är oklart hur mycket som är nytt material i denna bok. Den handlar i alla fall om Sune – världens bästa tjejtjusare. Han är bra på nästan allt han gör, i alla fall tycker han det själv. Bäst är han på att tjusa tjejer. Och på att vara barnvakt åt lillebror Håkan förstås. Mamma och pappa tycker kanske inte att han är lika duktig. När de kommer hem efter Sunes barnvaktande möts de av att Sune både har målat om vardagsrummet och pangat en ruta. Men Sune har gjort det av ett fint skäl, nämligen för att göra Håkan glad. Bra jobbat, Sune alltså.

Tydligen är det så att Sören och Anders håller på att skriva om, skriva nytt och uppdatera sina gamla klassiker som lästs och älskats av så många barn genom åren. Jag vet att Sune-böckerna är populära än idag bland kidsen, så det ger förstås en extra skjuts när de moderniseras och förses med nya attraktiva omslag. I de nya böckerna byter Sune och de tjejer han tjusar mobilnummer med varandra och sms:ar varandra, så det känns att de fått en mer samtida touch. Samtidigt känner man förstås igen humorn och klantigheterna som ju är Sören och Anders Olssons främsta signum i deras författarskap. Kul att man som vuxen kan högläsa de böcker man själv växte upp med utan att barnen tycker att de känns föråldrade 🙂

Sune i Ullared och Bra jobbat Sune finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).