Odla med barn

Odla med barn : i Skillnadens TrädgÃ¥rdJag fortsätter väl med odlingstemat – igår skrev jag om boken Hasses trädgård – det växer så det knakar. Idag är det Odla med barn – I skillnadens trädgård av Sara Bäckmo och Maria Fors Östberg som står i fokus. Sara Bäckmo känner ni som är trädgårdsintresserade säkert till. Hon driver Sveriges största trädgårdsblogg och skriver såväl tidningsartiklar som böcker om familjens köksträdgård. Hennes egen trädgård kallar hon för Skillnadens trädgård och i den köksträdgården odlar hon mat tillsammans med sina fyra barn. Är det någon som kan det där med att odla med barn så är det alltså Sara Bäckmo.

Att odla tillsammans med barn kan vara en rejäl utmaning, men det är roligt. Dessutom bjuder trädgården in till kreativa lekar och det är roligt att kunna odla sin egen mat. Bättre mat än den man odlar själv finns väl knappt att få tag på. I den här boken får man massor av tips ifall man vill kombinera familjeliv med en rejäl grönsaksodling och man blir inspirerad av hur Sara själv låter barnen delta på sina egna villkor. Det kan ju vara trixigt att få till det när man har små barn – som småbarnsförälder hinner man som bekant sällan allt man har tänkt sig – men Sara Bäckmo visar att det går att odla riktigt mycket grönsaker ändå. Saras egen köksträdgård är på 350 kvadratmeter. Kanske har man själv inte planer på en sådan stor odling, men man hittar definitivt mycket matnyttigt i boken ändå, för att inte tala om en enorm inspiration. Saras fyra barn är i samma ålder som mina fyra och därför blir jag extra imponerad och inspirerad. Tänk vad man kan göra i en helt vanlig villaträdgård bara man har intresset. För tid och möjlighet finns ju faktiskt, även om man har fyra barn och ett hektiskt familjeliv, det märker jag ju efter att ha läst den här boken. Däremot kan det alltså krävas att man väljer bort vissa saker, odlar mer effektivt och planerar bättre än om man har all tid i världen.

Det finns 16 kapitel i boken plus inledning och slutord. Här kan man läsa kapitel som Med bebis i trädgården, Att hitta tid att odla, Saker som förenklar, Vart ska barnen odla, Lättodlat i småbarnstid, Farligt i trädgården, Redskap och verktyg för små barn och Barnens favoriter. Som ni ser täcker boken det mesta man kan behöva veta om att odla med barn. Det här är dock ingen traditionell odlingsbok som i detalj går in på fakta om olika sorters jord, hur ofta man bör vattna eller hur man ska sköta olika grödor. Istället handlar den mycket om planering och hur man ska tänka. Är man småbarnsförälder kommer det inte att finnas oceaner av tid att lägga på trädgården, det är bara att inse fakta. Så hur kan man göra för att ändå hitta tid i vardagen, hur ska man prioritera och hur kan man göra för att göra sina odlingar mer lättskötta och därmed bli mer effektiv med den tid man har. Det är sådana frågor Sara Bäckmo tar upp i sin bok. Det jag gillar mest är det personliga tilltal som Sara tar. Hon delar generöst med sig av sina erfarenheter, misslyckanden och bästa råd.

Odla med barn är som ni säkert förstår en bok jag varmt rekommenderar. Den är utgiven av Roos & Tegner och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.