Olle flyttar

– Jag vill inte flytta, säger Olle när mamma och pappa berättar att de har köpt ett större hus.

Visst borde Olle bli glad… nu när han ska få eget rum och allting. Men det är många känslor inblandade när man är liten och helst vill bo där man alltid har bott – i samma rum som storebrorsan.

olle-flyttarJa, att flytta är inte alltid så lätt. Det innebär ju en förändring och i en förändring brukar det ofta vara både positiva och negativa saker inblandade. Hur det kan kännas för ett barn att flytta skildras på ett bra sätt i Olle flyttar av Berit Åberg och Mati Lepp.

Olle vill inte alls flytta till en början. Det känns konstigt och ledsamt att packa ner alla saker. Men att åka flyttbil var ju roligt förstås. Och att hjälpa flyttgubbarna att bära. Men när kvällen kommer och Olle går och lägger sig så är det inte roligt längre. Hans nya rum verkar så stort och tyst. Ingen storebror finns längre i samma rum. Till och med sängen känns ovan, fastän det är samma säng som Olle nästan alltid haft. Det är rörigt i det nya huset innan allt är uppackat. Ingen hittar någonting och överallt står det kartonger. Men till slut så inser Olle att det faktiskt är ganska mysigt i det nya huset ändå. Och det är rätt så skönt med ett eget rum ibland.

Olle flyttar är en klassisk bilderbok som vänder sig till barn mellan 3-6 år. Boken har ett tydligt händelseförlopp, där berättelsen skildrar en flytt från när föräldrarna berättar för barnen att familjen ska flytta och därefter får man följa flytten ända tills familjen är på plats i det nya huset. Berättelsen handlar dels om alla de praktiska sakerna och hur en flytt egentligen går till, men dels också om hur det kan kännas för ett barn att flytta, att lämna det gamla och invanda och att börja om på ett nytt ställe. Jag gillar hur författaren har skildrat flytten med både upp- och nergångar, att det inte enbart är positivt eller enbart negativt, och att känslorna snabbt kan förändras också. Jag gillar också att Olle får visa sina känslor och att alla känslor är accepterade.

Boken är fylld med detaljrika illustrationer där det finns mycket att upptäcka. Det är en bra bok att läsa om man som familj står inför en flytt, och det är också en bra högläsningsbok på förskolan där säkert några barn har flyttat, ska flytta eller känner någon som ska flytta.

Olle flyttar utges av Bonnier Carlsen. Den finns att köpa på bland annat Adlibris och på Bokus.