Om dagen tar slut

Fanny säger att världen kommer gå under. Det har hennes pappa sagt, att en dag kommer alla djur och människor att dö. Kan det verkligen vara sant? Kanske herr Capello i leksaksaffären vet? Herr Capello berättar att dinosaurierna dog ut en gång i tiden för att en stor meteorit slog ner på jorden. Tänk om det händer igen? I så fall blir det här den sista sommaren. Då kommer jag inte få reda på vad jag blir när jag blir stor, jag får inte se lillebror växa och jag kommer inte få någon chans att pussa Joline. Kanske vet mamma hur det kommer bli?

Om dagen tar slutOm dagen tar slut är en bilderbok som handlar om något så ovanligt som samtidsångest. Den handlar om en liten pojke som oroar sig för att världen kommer att gå under. Han vill inte dö. Han vill att världen ska fortsätta finnas, att han och hans lillebror ska växa upp och så vill han bli sophämtare när han blir stor. Men han är rädd och oroar sig hela dagen. När kvällen kommer tar han med sig alla sina gosedjur i sängen för att det ska kännas bättre, men som tur är så finns ju mamma där och kan trösta och förklara, och så inser pojken att det nog kommer en dag imorgon också och flera, många dagar efter det.

Det är ett ovanligt tema i en bilderbok, men i den tid vi lever i där media översköljer oss med undergångsskildringar som krig, pandemier, miljöförstöringar och alla katastrofer som kan inträffa eller faktiskt inträffar, så kan det nog vara svårt som barn att härbärga alla de känslor som väcks och svårt att sortera bland intrycken. Många barn blir nog rädda av rubriker i tidningar, bilder på teve och vuxnas prat. Det här är en trösterik bok för alla dessa barn. Överhuvudtaget är det en bok om rädsla, ångest, hopp och längtan som verkligen tar barns känslor på allvar och som kan öppna för många fina samtal. Ett stort plus för den fina, varma, omtänkssamma mamman som bekräftar barnet men också skänker lugn och trygghet till pojken. Per Gustavssons bilder till är helt fantastiska.

Om dagen tar slut är utgiven av Opal bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Om dagen tar slut

  1. Tack för tipset och för en bra blogg! Min grubblande son på åtta år läste boken från pärm till pärm! Han tyckte den var mycket bra! Med vänlig hälsning, Annette

Comments are closed.