Om det lilla Storsjöodjuret

9789163319297.jpg9789163336362.jpgVisste ni att Storsjöodjuret har en son? Inte? Jodå, han heter Birger! Om Birger kan ni läsa i Birger – det lilla Storsjöodjuret och Birger – det lilla Storsjöodjuret reser till mamma. Det är jättefina bilderböcker som handlar om Storsjöodjurets busige son.

För er som inte har så bra koll på sägnen om Storsjöodjuret, så kan jag börja med att berätta lite. Storsjön ligger i Jämtland och är Sveriges femte största sjö. Ända sedan 400 år tillbaka har det funnits en sägen om att det finns ett sjöodjur i Storsjön. Över 200 dokumenterade vittnesmål finns från 500 personer som säger sig ha sett Storsjöodjuret. Sant eller inte – det är i alla fall en intressant sägen!

Böckerna om Birger ska bli till en serie med bilderböcker för barn mellan 3 och 6 år. Hittills har det kommit två titlar. Den första boken handlar om Birger när han går upp på land och bygger ett snöslott för att göra en liten människa glad. Den andra boken handlar om när Birger och hans pappa ska bege sig ut på en lång resa för att träffa Birgers mamma, som bor i en sjö i Skottland. Jag blev riktigt förtjust i de här böckerna, där bild och text samspelar på ett bra sätt. Texten är enkel och lockande för barnen och bilderna är tydliga och färggranna. Dessutom gillar jag att böckerna är nytänkande, det är en helt ny slags karaktär, vi har ju sett många bilderböcker med hundar och nallar och liknande i huvudrollerna, men hur många har ett sjöodjur i huvudrollen? Jag tror att de här böckerna kommer att bli favoriter för många barn.

Bokinformation:
Titel: Birger – det lilla Storsjöordjuret och Birger – det lilla Storsjöodjuret reser till mamma
Författare: Sara Strömberg
Illustratör: Anders Nilsson
Förlag: Nestor Design
Övrig info: Bilderböcker för barn mellan 3 och 6 år.