Ormbunkslandet

Ormbunkslandet handlar om Margit, en tjej som bara några månader innan hon tar studenten åker till Malmö för att hitta ett jobb. Hon vet egentligen inte vart hon ska ta vägen då när tåget rullar in på Malmö Central. Men hon vet att det är omöjligt att stanna hemma. För hemma finns saknaden och tystnaden efter Mika. Mika lämnade henne och sa att de måste komma ifrån varandra. För att det förbjudna mellan dem måste få ett slut.

Ja, det är just det som den här boken handlar om. Förbjuden kärlek. Förbjuden kärlek finns ju i många olika former, men handlar i grund och botten om att två personer ur fel klass, kön, religion, etnicitet osv blir kära i varandra. Här handlar det dock om förbjuden kärlek på ett helt annat sätt. Fortfarande har vi två personer som tycker väldigt mycket om varandra, som är kära, som älskar varandra. Margit och Mika. Det som gör det förbjudet är att de är syskon.

Sådana här förhållanden skildras nog sällan i litteraturen. Jag har i alla fall aldrig läst om det tidigare. Och jag märker tydligt hur den här boken väcker något i mig. Jag skulle gärna ha velat diskutera den på någon bokcirkel, för det är verkligen hur många frågor som helst som kommer upp. Framförallt väcks förstås frågan om vilken kärlek som är okej och vilken kärlek som är förbjuden. Men det finns också många andra intressanta teman i boken, det är en ungdomsbok som också handlar om att växa upp, slå sig fri, hitta sig själv och sin identitet, kärlek, relationer, föräldrar, vänskap osv som finns i de flesta ungdomsböcker. Det finns också djupare frågor kring politik och politisk kamp, om hemlöshet och bostadsbrist och mycket annat.

Författaren Elin Bengtsson blev nominerad till Augustpriset 2016 för den här boken och jag förstår varför. Dels gillar jag att hon vågar ta sig an detta svåra och brännande tema. Dels gillar jag hennes språk väldigt mycket. Nutid blandas med dåtid på ett bra sätt som gör att boken flyter på och blir lättläst trots det djupa innehållet. Och trots att boken i sig är lågmäld så innehåller den väldigt mycket dramatik. Den bara måste läsas!

Någon som läst Elin Bengtssons debutroman Mellan vinter och himmel?

Ormbunkslandet är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Ormbunkslandet

Comments are closed.