På jakt efter älg

På jakt efter älgÄntligen har det kommit en ny barnbok om jakt. När man, som jag, jobbar på bibliotek på glesbygden i Norrlands inland så kan ni ju tänka er vilka böcker som efterfrågas. Precis som i andra delar av landet efterfrågas populära serier som Harry Potter, Pax och LasseMajas detektivbyrå likväl som böcker om djur, pyssel och kändisar. Men det efterfrågas också böcker om jakt och fiske. Det finns ingen uppsjö av böcker att hänvisa till vid dessa frågor. Därför är det så kul att Anna Hansson nu har påbörjat en serie lättlästa böcker om jakt i Sverige. På jakt efter älg heter den första boken i serien. Den handlar om Axel. Hans pappa är älgjägare. Axel har varit med honom och jagat många gånger, men just idag känns det extra spännande och det pirrar lite extra i Axels mage. Han ska nämligen få gå med hunden för första gången. När sedan Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas…

Anna Hansson är en av Sveriges absolut mest produktiva barnboksförfattare. I denna bok samarbetar hon med Jennie Elverstig som har erfarenhet av jakthundsuppfödning och som tidigare skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige och berätta om de djur som är vanliga att jaga. Illustratör är Filippo Vanzo, en illustratör som enligt förlaget brinner extra mycket för djur och natur.

På jakt efter älg är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsare mellan cirka 6 och 9 år. Bokens lix, läsbarhetsindex, är 16. Det är en hel del text, men boken är inte så lång och det är ganska stor stil och mycket luft på sidorna. Dessutom är det illustrationer på varje uppslag. Längst bak i boken finns lite fakta om älgar och älgjakt.

Jag tror att den här boken kommer att bli populär bland eleverna. Många av eleverna på skolorna där jag jobbar har föräldrar som jagar och även en hel del av lärarna jagar, så det är lätt för barnen att relatera. Många av dem har också varit med på älgjakt eller skulle vilja vara med. Själv har jag varit med på älgjakt flera gånger, både på pass och med hundförarna, och jag tycker att författarna närmat sig ämnet på ett väldigt trovärdigt sätt. Stämningen i skogen förmedlas på ett fint sätt, liksom spänningen, men också anledningen till varför man jagar älg, vilket känns viktigt att förmedla tycker jag.

Nästa bok i serien, På jakt efter björn, utkommer i höst och där är det Axels syster Siri som är i huvudrollen. Kul med en tjej som huvudkaraktär. Det ska bli spännande att läsa även denna bok.

På jakt efter älg är utgiven av Beta pedagog och finns bland annat hos Adlibris och på Bokus.