Helgfrågan vecka 17 – Årets bok

I helgfrågan denna vecka från Mias bokhörna är det fokus på Årets bok, vars nomineringar släpptes häromdagen. Mia undrar: Vad tycker du om nomineringarna? Var det rätt böcker? Vilken bok saknade du?? Bonusfrågan är: Hur många av dessa har du läst?

De böcker som blev nominerade till Årets bok 2019 är:

 • De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)
 • En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)
 • Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
 • Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
 • Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)
 • Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)
 • Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)
 • Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
 • Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
 • Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)
 • Vaggvisa, Leila Slimani (Natur&Kultur)

Som alltid innehåller sådana här listor en del överraskningar. Jag har bara läst två av böckerna (Silvervägen och Det som göms i snö). Eftersom jag inte läst de andra är det ju svårt att säga om det var rätt eller fel böcker som valdes ut. Jag är nyfiken på att läsa De dubbelt så bra, Järtecken, Mörkret, Pachinko, Påfågelsommar och Vaggvisa eftersom jag läst/hört gott om dem, så jag antar att det finns en anledning till varför de är nominerade. Att Jonas Gardell blivit nominerad är förstås inte heller så förvånande. Jag hade nog gärna sett Bränn alla mina brev av Alex Schulman, En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, Folk med ångest av Fredrik Backman, Ensam kvar av Rhiannon Navin och flera andra böcker bli nominerade också. Den bok jag saknade mest på listan är nog En helt vanlig familj, den gillade jag så mycket. Jag tycker dock att det är roligt att sådana här litteraturpriser instiftas, det är ett enkelt och bra sätt för bibliotek och bokhandlar att uppmärksamma böcker och författarskap samtidigt som det ger läsarna många bra boktips.

6 thoughts on “Helgfrågan vecka 17 – Årets bok

 1. Tja, det är ju verkligen inte lätt att avgöra om det är rätt eller fel böcker som valts ut, om man som mig inte har läst någon av dem. 😉 Finns dessutom så mycket annat som intresserar – i andra genrer – framför dessa nomineringar.

Comments are closed.