Papperssjälar

Papperssjälar är Emma Johanssons debut och hjälp vilken debut! Det är en ungdomsbok som handlar om sorg, vänskap och kärlek. Huvudpersonen heter Emilia.

Det finns hemligheter som äter upp en inifrån. Som förändrar liv. Som förstör liv. Sådana hemligheter vill man undvika till varje pris. De är som minor.

PapperssjälarEmilia har en mina inom sig. En som hotar att sprängas om någon så mycket som tittar på henne. Men minan är inte bara hennes egen. Den riskerar att spränga fler än så. Emilia bär alltså på en gigantisk hemlighet som hon inte kan berätta för någon. För om hon berättar så krossar hon en hel familjs liv. En familj som redan gått igenom så mycket. Så hon är tyst. Ända tills det verkligen inte går längre…

Det här är en ungdomsbok som har det mesta. Den första himlastormande kärleken och den svartaste smärtan. Sorg, svek, drömmar, mod, hemligheter, döden, vänskap, lojalitet, ångest, syskonskap och många andra teman lyftas fram bland vanlig tonårsvardag med skola, kompisar, föräldrar och fester. Emilia ser något som förändrar henne på djupet, något som gör henne till en helt annan. Samtidigt ska hon försöka leva ett helt vanligt tonårsliv. Eller vanligt och vanligt. Så vanligt man när man går på en gymnasieskola där allt inte alls är som vanligt. För några månader sedan omkom nämligen en ung tjej, en elev på skolan, som blev påkörd av ett tåg. Theresia, Viktors syster, är död. Emilia pendlar mellan att vara nästintill besatt av Theresia, och att inte vilja höra talas om henne alls. Men hon inser snart att det är en omöjlighet, inte minst när hon hamnar i samma grupp som Viktor när de ska göra projektarbete i skolan.

Jag hade verkligen svårt att lägga ifrån mig den här boken när jag väl börjat läsa. Den grep verkligen tag i mig. Och jag blir så imponerad över författaren. Att en 26-årig debutant kan skriva såhär! Karaktärer och miljöskildringar håller en mycket hög klass. Dessutom är boken så vacker. Omslaget är så himla fint. Precis som språket. Och all denna fina origami som löper som en röd tråd genom berättelsen. Kort sagt en vackert skriven och berörande ungdomsroman. Jag ser fram emot att få läsa kommande böcker av Emma Johansson. Hennes andra bok, Sönderslagen, kom förra året och ska visst vara en fristående uppföljare till Papperssjälar. Vilken tur att Sönderslagen redan står i min att-läsa-hylla, för den vill jag läsa direkt.

Papperssjälar är utgiven av Vox by Opal och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.