Pekboksvecka: Lilla handen och Lilla foten

lilla-foten      lilla-handen

Emma Adbåge är en av vår tids främsta bilderboksillustratörer. I pekböckerna Lilla handen och Lilla foten har hon skapat en första introduktion till de olika kroppsdelarna med stor inlevelse och känsla för det lilla barnet.

Böckerna är i klassiskt pekboksformat i hållbar kartong och de är fyllda av Adbåges detaljerade, uttrycksfulla och samtidigt naiva illustrationer. Att utgå från vad handen och foten har gjort under dagen istället för att utgå från vad barnet har gjort är ett nytt, fräscht och annorlunda perspektiv som jag tror kommer att gå hem hos barnen som läser böckerna. Språket är mycket enkelt med ett fåtal ord på varje sida, vilket visar att boken vänder sig till de allra, allra minsta barnen. Böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren.

I Lilla handen sitter mamma och barn på sängkanten och mamma frågar vad lilla handen har gjort idag. Det visar sig att den har gjort en hel del, nämligen vevat gröt, ritat en teckning, vinkat till mamma, klappat katten och mycket mer.

Lilla foten är upplagd på samma sätt. Där sitter pappa med barnet i knät och frågar vad lilla foten har gjort idag. Den har smugit tyst, gått balansgång, sparkat bollen, klättrat trädet, plaskat vattnet, hoppat sängen och mycket mer.

One thought on “Pekboksvecka: Lilla handen och Lilla foten

Comments are closed.