Pekboksvecka: Molly

molly-raknar-1-2-3      mollys-forsta-farger

Molly är en karaktär som det redan finns massor med böcker om, men som barnen älskar. Nu har det kommit två nya Mollyböcker. De är skrivna av Lucy Cousins och utgivna av Natur & Kultur.

Molly räknar 1 2 3 är en pedagogisk och rolig pekbok där Molly räknar upp till fem. Hon börjar med att räkna en randig tiger, sedan två långsamma sköldpaddor, tre prickiga fjärilar, fyra gula fiskar och till sist fem glada sniglar. Sedan räknar hon alla djuren en gång till. Precis som övriga böcker om Molly är även denna bok färgglad, med starka färger och tydliga kontraster. Bilderna har också lite struktur så man till exempel kan känna ränderna på tigern, vilket ger en extra dimension till boken. Texten är enkel, bara någon mening per sida.

Mollys första färger är en lärorik och rolig introduktion till färglära för de yngsta barnen. Färgerna röd, orange, gul, grön och blå presenteras tillsammans med Mollys vänner. Här är det taktila inslaget mindre, men det finns även med i denna bok. Texten är enkel även här.

Jag gillar det taktila inslaget i böckerna, det tilltalar de yngsta barnen. Att böckerna är så färgglada är också något som de minsta barnen lockas av. Böckerna om Molly är mycket omtyckta av barn ända upp i skolåldern och det är inte svårt att förstå varför.