Pippi Långstrump

Pippi Långstrump   Pippi Långstrump går ombord   Pippi Långstrump i Söderhavet

Jag har läst Pippi Långstrump-böckerna igen nu som vuxen. Kul att läsa originalberättelserna som kapitelböcker efter att jag genom åren även har tagit del av Pippi genom filmer och bilderböcker. Det är ju riktiga klassiker, roliga, spännande och helt normbrytande. Jag är glad att böckerna ges ut om och om igen så nya generationer barn får lära känna världens starkaste flicka med de morotsröda flätorna.

Pippi Långstrump är den första kapitelboken av tre om den starka, snälla, roliga och smarta flickan som bor i Villa Villekulla med sin häst Lilla Gubben och sin apa Herr Nilsson. I denna första bok om Pippi får vi bland annat följa med när hon flyttar in i Villa Villekulla, när Pippi, Tommy och Annika är sakletare, när Pippi leker kull med poliser, börjar skolan, går på cirkus och kafferep samt när hon får besök av tjuvar. Denna bok utkom redan 1945, så i år är det alltså 75 år sedan första boken om Pippi gavs ut.

Pippi Långstrump går ombord är bok nummer två om Pippi. Den utkom  ursprungligen 1946. I den boken går Pippi i affärder med Tommy och Annika och köper medusin. Hon skriver brev till sig själv och så går hon i skolan, men bara lite grann. Bara så pass att hon får följa med på skolutflykten till Vidunderskogen som Tommy och Annika ska iväg på. Pippi går också på marknad med Tommy och Annika och där fångar hon en förrymd tiger. De leker Robinson och lider skeppsbrott och så får Pippi ett oväntat besök till Villa Villekulla. Hennes pappa Efraim Långstrump som är kung på Kurrekurreduttön kommer för att hämta henne så hon kan bli kurrekurreduttprinsessa. Men när Pippi är i farten blir förstås ingenting som någon har planerat…

Pippi Långstrump i Söderhavet är den tredje och sista kapitelboken om Pippi. Den utkom första gången 1948. I den boken hittar Pippi en spunk. Hon ordnar frågesport på sitt eget lilla vis och äter krumelurpiller. Dessutom får hon brev från sin pappa, Kung Efraim Långstrump, som skriver att han och hans skepp Hoppetossa kommer för att hämta Pippi till Kurrekurreduttön där han är konung. En vacker morgon löpte Hoppetossa in i hamnen och ombord gick Pippi. Men också Tommy och Annika som fick följa med till Kurrekurredottön eftersom de varit sjuka en lång tid och behövde få miljöombyte. Det dröjde inte lång tid förrän de blivit friska, brunbrända och piggögda och klängde runt i Hoppetossas master precis som Pippi. Väl på ön väntar ännu mer äventyr bland koraller, grottor, djungel, vattenfall, hajar och banditer. Men så småningom börjar barnen längta hem till Villa Villerkulla, Tommy och Annikas föräldrar och till julafton med julgran, julklappar och julmat.

Jag har läst de utgåvor som ingår i Astrid Lindgrens samlingsbibliotek, en vacker utgåva som gavs ut för några år sedan med tygrygg och författarens autograf på omslaget. Men eftersom det i år är 75 år sedan första boken om Pippi gavs ut för första gången kommer hennes förlag Rabén & Sjögren nu i april att ge ut böckerna om Pippi på nytt i en ny fin utgåva med fyrfärgsillustrationer av Ingrid Vang Nyman.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).