Selma och pappa

Selma och pappaSelma och pappa är en hjärtknipande bok som jag inte kunde låta bli att få tårar i ögonen av att läsa. Den handlar om Selma som är sju år och egentligen har ett ganska idylliskt liv. Hon går i ettan, har en bästis som heter Fia, en lillebror som heter Fred och snart ska Selma få en lekstuga som hon så länge har önskat sig. Den ska ligga i en skogsdunge invid vattnet ute på mormor och morfars ö där Selma brukar vara om somrarna och den ska heta Tallkottens café. Selma har ritat flera ritningar som visar hur lekstugan ska se ut när den blir klar.

Men det finns något som skaver också. Selmas pappa är inte frisk. Han har cancer och tar mediciner som gör att han tappar håret och alltid är jättetrött. Ibland orkar han hämta Selma på fritids och Fred på förskolan. Då hämtar han tidigt och så köper de glass fastän det bara är onsdag. Men ibland så orkar han bara ligga i sängen i mörkret och tycker att Selma och Fred låter alldeles för mycket. Mamma förvandlades till en drake när pappa blev sjuk. Selma hatar den där drakmamman som skriker och stressar.

Selma och pappa är en rätt tunn kapitelbok på 93 sidor, men den innehåller så mycket känslor och tunga ämnen. För barn som själva lever i familjer där någon är sjuk kommer boken att skänka såväl igenkänning som tröst. Andra barn som känner någon som är sjuk kommer att få en ökad förståelse. Som när Selma helt plötsligt börjar gråta mitt på lektionen. Inte alls konstigt, men kanske skrämmande för andra barn om de inte förstår varför. Men det är inte alls bara barn som har erfarenhet av svårt sjuka människor som har behållning av boken. Den innehåller så mycket mer också. Vi får följa Selma under en höst, en vinter och en vår, ända fram till skolavslutningen. Selma har samma tankar som vilken sjuåring som helst när det handlar om att våga prata inför klassen, sova över hemma hos en kompis för första gången, en pinsam förälder, en jobbig lillebror, vem man ska vara med när bästa kompisen är sjuk, våndan över att få en vikarie och mycket annat. I allt detta finns också stor igenkänning som alla barn kan känna igen sig i och bli berörda av.

Boken är skriven av Katja Tydén. Den innehåller fina, svartvita illustrationer av Ingrid Flygare. Boken kan läsas själv av äldre lågstadiebarn, men det är rätt mycket text och med tanke på att huvudpersonen är sju år så tycker jag att den passar bättre som högläsningsbok åt de barn som är ungefär i samma ålder. Det finns ytterligare en bok i serien om Selma: Selma, Tora och Kitty.

Selma och pappa är utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.