Ponnydetektiverna

ponnydetektiverna-moonlight---i-en-klass-for-sig      ponnydetektiverna-scout---bara-till-lans

Ponnydetektiverna är en ny hästbokserie som vänder sig till barn mellan 9-12 år. Böckerna handlar om Charlie, Rosie, Mia och Alice som alla har sina ponnyer i samma stall. Jag har läst de två första delarna i serien, Moonlight – en klass för sig och Scout – bara till låns.

Moonlight – en klass för sig handlar om när tjejerna i stallet förbereder sig för årets stora tävling, Fratton Cup. En dag får de syn på en annons i tidningen. En ponny har blivit stulen, och det är ingen mindre än den prisbelönade ponnyn Moonlight, som deras granne och största konkurrent äger. Trots detta bestämmer sig tjejerna för att hjälpa till. De älskar ju hästar och kan bara föreställa sig vilken skräck ifall det hade varit deras ponny som hade blivit stulen. Tjejgänget bildar detektivbyrån Ponnydetektiverna och de svär på att göra allt för att hitta Moonlight.

Scout – bara till låns handlar framförallt om Alice. Hon var tidigare rädd för att tävla i hoppning, men när hon äntligen kom över sin rädsla har hon och ponnyn Scout haft en sommar fylld av vinster i olika hopptävlingar i trakten. Men Alice har Scout bara till låns och Alices tävlingskarriär har väckt uppmärksamhet hos Scouts riktiga ägare. Hon förstår nämligen att nu finns det pengar att tjäna, så hon har bestämt sig för att sälja honom till ett högt pris. Alice har ingen möjlighet att kunna köpa honom och hon är livrädd för att förlora sin älskade ponny och för att Ponnydetektiverna ska splittras. Men det visar sig att tjejernas nystartade detektivbyrå får ett nytt fall. Scouts riktiga ägare beter sig mystiskt och det visar sig ligga en hund begraven i Scouts förflutna.

Det här är två fina böcker för alla hästintresserade. Ett plus för de faktasidor i slutet av boken där författaren med text och illustrationer berättar om hur man sköter om en ponny. Tyvärr finns det inga illustrationer alls i resten av boken, så man bör nog vara rätt så läsvan. Ett annat minus är att böckerna inte är skriven i en svensk miljö av en svensk författare, så igenkänningsfaktorn blir inte så stor, men däremot är detta en bok att drömma sig bort i och att sluka för den som läser allt om hästar. Kombinationen mellan deckare och hästbok har ju testats många gånger tidigare av olika författare och det har ju visat sig bli en succé. Så också här. Avsaknaden av föräldrars närvaro och engagemang är ganska typiskt för böcker av det här slaget, och där märker man också en skillnad mellan svenska hästböcker och engelska. Men jag tror att det här är detaljer som mest en vuxen läsare lägger märke till och reagerar på.

Böckerna är skrivna av Belinda Rapley och utges av Känguru bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).