Två böcker om Doddi

var-ar-mina-skor      var-ar-min-hink

Var är mina skor och Var är min hink är de två första böckerna i en ny bilderboksserie för de yngsta barnen. De handlar om barnet Doddi och om grejer som små barn gillar. Man vet inte om Doddi är en tjej eller kille. Det får läsaren själv bestämma. Jag gillar det, det är smart tänkt ur ett genuspedagogiskt perspektiv och det ökar också möjligheten till igenkänning. För igenkänning finns det en hel del av i de här böckerna. De handlar helt enkelt om små barns vardag.

I Var är mina skor så vill Doddi gå till parken och leka. Men då måste man ju ha skor på fötterna och de är borta! Doddi letar och provar sig igenom alla skor som finns i hela huset, men inga skor passar. Var är Doddis skor egentligen?

De flesta barn och vuxna känner väl igen sig i Doddis intresse för att prova skor, vilket litet barn har inte gjort det liksom. Jag gillar att boken har en hel story från början till slut. Det är alltså ingen pekbok, utan snarare en bilderbok fast för de minsta barnen, med en väldigt enkel text och mycket bilder. Boken innehåller också en hel del delaktighet för läsarna, när man kan gissa vems skor hen provar.

Var är min hink följer samma koncept. Nu är Doddi på stranden och vill bygga ett sandslott. Men hinken är borta. Doddi letar efter den, men det finns visst många röda saker på stranden. Doddis solhatt och mammas kaffemugg till exempel. Men till slut hittar Doddi sin hink och hen får dessutom en kompis på köpet.

Även här kan läsaren vara delaktig i att gissa och förväntansfullt gissa vad det är Doddi hittar i sanden. Båda böckerna har enkla, tydliga och färgglada illustrationer. Helt enkelt en jättefin bilderboksserie för de minsta barnen (0-3 år).

Böckerna är skrivna och illustrerade av Åsa Karsin och utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns att köpa bland annat på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).