Porträtt av en konstnär

Frida Kahlo    Vincent Van Gogh

Porträtt av en konstnär är en ny serie utgiven av Rabén & Sjögren. Hittills finns två titlar i serien, Frida Kahlo och Vincent van Gogh. Böckerna är en blandning mellan faktaböcker och bilderböcker och de berättar om konstnärernas liv och leverne. Man får också en introduktion till de verk som respektive konstnär har skapat. Böckerna är fina för att introducera barn till konstens magiska värld liksom en möjlighet att lära känna konstnärerna bakom mästerverken.

Frida Kahlo var en mexikansk konstnär som idag är en av världens mest kända och älskade konstnärer. Som barn var hon mycket sjuk i polio och som ung var hon med om en svår trafikolycka som gjorde henne sängliggande och rörelsehindrad. Olyckan gjorde att hon började måla i sjuksängen och genom hennes surrealistiska och symboliska självporträtt beskrev hon smärtan i sitt liv.

Vincent van Gogh var en holländsk konstnär som idag är en av världens mest berömda. Men när han levde kämpade han för att få erkännande och uppskattning för sina verk. Han mådde periodvis psykiskt dåligt och tjänade lite pengar på sin konst. Han levde ett hårt liv och kämpade ständigt för att hitta rätt väg i livet. Men han hade också en bror som han hade en stark kärlek till och han skapade fantastiska verk som har satt stor prägel på konsthistorien genom tiderna.

Båda böckerna är lättlästa, men med ganska många svåra ord som gör att de kanske passar bäst för högläsning. De vänder sig till barn mellan 3-6 år enligt förlaget, men frågan är om inte 6-9 år skulle vara ännu bättre. De skulle funka även högre upp i åldrarna som en rolig och lättsam introduktion till konst och specifika konstnärer. Böckerna har samma författare, Lucy Brownridge, men varsin illustratör. Illustrationerna till boken om Frida Kahlo är skapade av Sandra Dieckmann och illustrationerna till boken om Vincent Van Gogh är skapade av Édith Carron. Illustrationerna är vackra, färgsprakande, detaljrika och fördjupar verkligen texten. Konstnärernas egna verk avbildas också i illustrationerna och ger en tydlig ingång till att samtala kring uppkomsten av de verk konstnärerna målat. Sista två uppslagen i varje bok presenterar några av konstnärernas mest kända verk. Jag tycker att detta var en trevlig serie och jag ser fram emot kommande böcker. Jag tror de skulle passa ypperligt att använda i undervisningen. Men de funkar lika bra att läsa hemma för nyfikna och barn som vill veta mer om konst och intressanta livsöden.