Om det regnar i Ahvaz

Om det regnar i AhvazOm det regnar i Ahvaz handlar om Ava Hashemi. Hon är totalt elektrisk och alltid ovillig att lägga sig platt. Hon älskar att leka, men om man leker med henne på fel sätt sticker hon ut ens ögon. Hon är självisk på precis rätt nivå och mer självständig än en gatukatt. Nej en panter. Ava går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

Om det regnar i Ahvaz handlar om den första stora kärleken, om att vara himlastormande kär och brinnande förälskad. Men det handlar också om att vara lite mer kär än sin partner, om att vara osäker på den andres känslor och så småningom om att bli hjärtekrossad. Boken handlar också om vänskap, syskonskap och föräldrarelationer. Det handlar också om identitet, tillhörighet och att hitta hem. Boken utspelar sig sommaren efter gymnasiet, den tid som för många kan vara ganska osäker. Man känner friheten efter studenten, men också kanske en tomhet från ett sammanhang man så länge varit en del av. Nu öppnar sig framtiden och den är inte alltid så självklar.

Om det regnar i Ahvaz är Nioosha Shams debut och den lovar gott. Språket är rappt och drivande. Berättelsen utspelar sig här och nu och är varm, levande, känslofylld, humoristisk med ironi och självdistans och samtidigt intensivt drabbande. Boken är inkluderande, har ett mångfaldsperspektiv och innehåller många samtidsmarkörer i form av aktuella frågor som karaktärerna diskuterar, till exempel politik, jämställdhet och rasism. Jag hade förvisso svårt att känna igen mig i den här boken, men det är ju precis som det ska vara, det är inte för mig boken är skriven utan för alla unga där ute och där lär igenkänningsfaktorn vara skyhög. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen.