Rakel, en tuff tjej

9789163860904Martin Widmark som har skrivit böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå har också skrivit en serie bilderböcker om den coola tjejen Rakel. Britt Sternehäll är illustratör. De två senaste böckerna i serien heter Charter-Rakel och fuskhajarna samt Mirakel-Rakel Rekordmamma. Båda utgivna på Bonnier Carlsen. Alla böcker i serien handlar om en modig och fantasifull tjej som heter Rakel, samt hennes två kompisar, Sara och Mats. Ständigt stöter de också på den äldre, retfulla Roland och hans gäng. Ryslige Roland stör alltid deras lekar. Men Rakel brukar alltid lyckas utmana honom.

I Charter-Rakel och fuskhajarna så är det höst och det regnar. Rakel, Sara och Mats tänker leka inomhus istället, men de möter Roland och hans kompisar i porten. De är klädda för sol och bad. De tänker gå till kojan och leka att de far söderut. ”Alla resande till Playa di Roland ombedes att gå till utgång tre, skynda er nu om ni ska mé”, ropar Roland. Rakel och kompisarna är inte sena att följa med. Det blir ett spännande äventyr och Rakel hinner både avslöja ett gäng fuskhajar och ta över spakarna på planet.

97891638587721I Mirakel-Rakel Rekordmamma leker de leken ”Hur-många-barn-ska-jag-ha-när-jag-blir-stor”. 69 stenar landar på Rakels utsträckta händer och genast börjar den fantasifulla tjejen fundera över hur det skulle vara att vara 69-barnsmamma. Det är ingen underdrift att det blir fullt upp…

Rakel är en härlig tjej. För den som har en liten tjej hemma så är det superkul att läsa att även tjejer kan göra äventyrliga och spännande saker, inte bara killar. Hon blir en bra förebild. Lika viktigt är det för småkillarna att se att även tjejer kan leka fartfyllda lekar. Dessutom finns det mycket humor i böckerna, en hel del rim och spännande historier. Text och bild samspelar på ett bra sätt. Jag gillar de charmiga, finurliga bilderna.