Rami och Jonatan

Rami och Jonatan (inbunden)Rami och Jonatan handlar om två fotbollskillar. Första gången Jonatan och Rami  möter varandras blickar är på fotbollsplanen, efter att Jonatans lag har förlorat matchen. Det dröjer ganska länge innan de vågar utforska vad de egentligen känner för varandra. Men när de väl gör det är det nästan för sent.

Rami och Jonatan är en ganska tunn bok, men innehållet är stort och starkt berörande. Boken handlar om den första kärleken, andras åsikter, rasism, flyktingar, identitet, integration, kärleken till fotboll och om att våga vara den man är.

Jonatan och Rami har oddsen emot varandra, men de faller ändå hejdlöst för varandra och väljer att bejaka sina känslor. Egentligen är de båda väldigt olika varandra. Jonatans pappa är tränare över pojklaget och Jonatan går och väntar på besked ifall han kommit in på fotbollsgymnasiet. Rami väntar på ett helt annat besked – ifall han får stanna i Sverige eller inte. Killarna i laget blir misstänksamma när Jonatan tillbringar så mycket tid ensam med Rami. Och Rami vågar inte berätta om sin stora kärlek för sin mamma. I hemlandet är det förbjudet med homosexualitet.

En dag får Rami till slut det avslag som han innerst inne förberett sig inför att få. Jonatan känner stor maktlöshet. Finns det verkligen inget han kan göra för att få myndigheterna att ändra sig. Så händer det som inte får hända och man kan säga att Romeo- och Julia-historien inte får det positiva slut man som läsare hade hoppats på.

Rami och Jonatan är en lättläst och högaktuell ungdomsbok skriven av Mats Berggren. Den är utgiven på Opal förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.