Terapeuten

TerapeutenTerapeuten är Helene Floods första bok för vuxna. Hon är själv psykolog och det märks att hon har stor kunskap om människans psyke i denna bok som bäst kanske kan beskrivas som en psykologisk spänningsroman. Boken handlar om Sara som är psykolog, eller terapeut. Hennes man hittas mördad och under utredningen kring hans dödsfall blir hon snart varse att han har ljugit och haft många hemligheter för henne. Samtidigt börjar hon känna sig förföljd och flera nätter är det någon som tar sig in i hennes hus. Föremål försvinner och dyker upp igen. Till slut börjar hon fundera på om hon inbillar sig eller vad det egentligen är som händer…

Terapeuten är en bok där man har en krypande obehagskänsla under läsningen. Som läsare blir jag engagerad i själva handlingen. Hemligheterna, lögnerna, mordet. Vem kan man egentligen lita på? Boken har ett långsamt tempo och den är karaktärsdriven snarare än händelsedriven. Den är oförutsägbar med många olika vändningar. Man tror att man har räknat ut hur allt ligger till och så plötsligt kommer en vändning som omkullkastar allt. Boken är spännande, utan att det händer en massa yttre händelser hela tiden. Fokus är på människornas agerande och det är det som är så spännande. Boken blev nominerad till Årets bok 2020. Med denna debut kommer det bli intressant att se kommande böcker från Helene Flood.

Terapeuten är utgiven av Bokförlaget Polaris. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.