Recension Zenz Therapy

Zenz Theraphy är en hårvårdsserie från Danmark som innehåller sex olika varianter av schampo och balsam för att man ska kunna hitta de produkter som passar bäst för ens eget hår. Det finns också olika stylingprodukter men inga parfymfria sådana än så länge, verkar det som. Zenz Theraphy säger att de vill skapa naturlig hårvård med ekologiska ingredienser baserat på aromaterapi. Hårvårdsprodukterna står med på Grön Salongs positivlista samt är vinnare av årets etikpris vid Danish Beauty & Cosmetics Award 2008. Alla produkter är naturliga och ekologiska, de innehåller inga parabener, färgämnen eller artificiella doftämnen. De använder aromaterapeutiska dofter från växter, som är certifierat ekologiska, biodynamiska eller vilda.

En av de sex varianterna av schampo och balsam från Zenz Theraphy är Jojoba. Denna variant är parfymfri och skonsam och sägs passa alla hårtyper. Det är också den som jag har provat. Jag handlade schampot och balsamet i webbutiken Swedish Beauty Factory, som faktiskt håller till här i Umeå. En bra webbutik med ett stort sortiment av naturliga skönhetsprodukter och ett trevligt och personligt bemötande. Jag hämtade upp produkterna på plats och slapp därför också fraktkostnaden. Schampot och balsamet kostade 179 kr/styck.

Zenz Therapy Jojoba Schampo är alltså parfymfritt och skonsamt med vårdande jojobaolja som har en särskilt hög halt av vitamin E, en naturlig antioxidant som stärker och skyddar håret. Det rekommenderas att schampot används tillsammans med ett Zenz Therapy balsam för optimal effekt och utredning av håret eftersom ett naturligt schampo inte innehåller syntetiska oljor och silikoner som har en utslätande effekt.

Ingredienserna i schampot är: Aqua (Water), AmmoniumLauryl Sulfate, CocamidepropylBetaine, Sodium Benzoate (natural preservative), CitricAcid, Simmondsia Chinensis(Jojoba) Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Isopropylmyristatei (natural emulgator).

Ett fåtal ingredienser alltså. Inte heller några skadliga ämnen, vare sig för kropp eller miljö, även om man kanske bör vara försiktig med Sodium Benzoate och Citric Acid ifall man är mycket känslig, då hudirritationer och allergiska reaktioner kan förekomma.

 Zenz Therapy Jojoba Conditioner är också baserat på jojobaolja och vitamin E. Ingredienserna i balsamet är: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Behentrimonium Chloride, Simmondsia Chinensis (Jojoba), SesamumlIndicum (Sesame) Oil, D-Glucono-1, 5-Lactone, Citric Acid, Cetrimonium Chloride, Sodium Benzoate.

Cetearyl Alcohol är lite tveksamt, det kan ge kontaktallergi och eksem. Glycerin bör inte användas på färgat hår har jag läst. Citric Acid och Sodium Benzoate kan man reagera på ifall man är känslig, även om det verkar vara ovanligt.

Men även om produkterna innehåller några tveksamma ämnen (främst om man är mycket känslig) så innehåller de inga påvisat skadliga ämnen och de finns trots allt upptagna på Grön Salongs positivlista, så de ska vara helt okej att använda ändå, framförallt om man jämför med konventionella produkter.

Produkterna är helt doftfria, vilket är ett stort plus. De fungerar också riktigt bra för mitt hår, även om de inte fungerade riktigt lika bra som John Masters Organics Bare-serie. De är drygare och billigare än John Masters Organics. Men den rena och fräscha känslan håller inte i sig riktigt lika länge, jag måste tvätta håret efter ett par, tre dagar. Dessutom känns håret lite tyngre, det är svårare att tvätta ur balsamet. Jag kommer att använda upp de produkter jag har här hemma, men jag tror inte att det blir något mer köp, då lägger jag hellre pengarna på John Masters Organics som känns bättre för mitt hår. Men det ska bli spännande att prova Zenz Therapy under en längre tid, jag har trots allt bara hunnit använda produkterna under några tvättar än så länge, så man vet ju aldrig om betyget för produkten förändras under tidens gång.

Bäst: Att produkterna fungerar ok till mitt hår, att priset är överkomligt, framförallt med tanke på att produkterna är dryga samt att produkterna är helt doftfria.  

Sämst: Den tunga känslan jag snabbt får, att det är svårt att tvätta ur balsamet och att jag måste tvätta håret oftare.