Renoveringsobjekten

Jag gillade verkligen Brevvännerna som är skriven av Eli Åhman Owetz och som handlar om kärlek på en bokbuss. Den blev också nominerad till Årets bok 2020. När jag såg att författaren skulle komma ut med en ny relationsroman som skulle vara en slags fristående fortsättning på Brevvännerna blev jag förstås sugen på att läsa den så fort som möjligt.

RenoveringsobjektenRenoveringsobjekten är egentligen ingen fristående fortsättning på Brevvännerna, men däremot utspelar den sig i ungefär samma miljö och några av karaktärerna från Brevvännerna finns med även i Renoveringsobjekten, om än i periferin.

Renoveringsobjekten handlar om Susanne, en medelålders kvinna som brutit upp från ett passionslöst äktenskap och i samma veva lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget.  Ett prestigefullt uppdrag i det lilla samhället Grävinge i Roslagen är den perfekta chansen att börja om på nytt, tänker hon. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb att rita om fabriken, där man en gång tillverkade den berömda Grävingesandalen, till en lyxig konferensanläggning. Men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs fabriksgatan i byn. Och ju mer Susanne lär känna sina nya grannar, desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas.

För vad kommer att hända med Ingegerd som har bott i Grävinge i hela sitt liv? Hon som bjuder på kaffe med dopp och minnen från förr. Och Conny, fastighetsskötaren som väver bilinredningar på fritiden? Han som är mycket yngre än Susanne men som får henne att skratta som hon inte gjort på väldigt, väldigt länge.

Själva storyn känns inte alls trovärdig, men det gör egentligen inte så mycket för läsupplevelsen. Det är så mycket annat som är bra. Jag gillar att boken handlar om kärlek mitt i livet och framförallt kärleken mellan en kvinna och en yngre man, det känns nytänkande. Jag gillar också miljöskildringarna och skildringarna av det gamla brukssamhället. Jag har vuxit upp på liknande ställen och känner verkligen igen mig i dessa skildringar. Jag gillar karaktärerna. De känns så genuina och levande. Och sist men inte minst så gillar jag stämningen i boken. Det är så mysigt och varmt. Det här är verkligen feelgood när det är som bäst.

Renoveringsobjekten är utgiven av HarperCollins Nordic. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.