Rensa ut & lev lättare

Ända sedan jag läste Karen Kingstons Rensa i röran med feng shui har jag tilltalats av att rensa och organisera hemma för att må bättre i själen. Faktum är att vetenskapliga studier visar på att rensa upp i röran kan minska irritation och oro med upp till 20% och att vi får enklare att koppla av och bättre sömn. Att ha färre saker hemma och bättre ordning bidrar förstås till att man inte behöver lägga ner lika mycket tid på att exempelvis leta efter saker.

rensa-ut-lev-lattare-en-smart-guide-till-ordning-hemmaRensa ut & lev lättare – En smart guide till ordning hemma är en ny svensk bok inom samma ämne. Boken är skriven av Eva Maria Karlander, som är diplomerad friskvårdsterapeut med specialisering på stresshantering. Hon har också en välbesökt blogg, Rensaut.nu, där man som läsare har kunnat följa hennes egen resa från en prylbelastad tillvaro till en mer harmonisk vardag. I denna bok delar hon nu med sig av sina erfarenheter, smarta råd och tips samt guidar till hur man själv kan göra samma sak i sitt eget hem.

Många böcker inom detta ämne har goda ambitioner, men jag tror att en del läsare blir avskräckta vid tanken på att rensa och röja i hela sitt hus med en gång. Sådana stora projekt brukar ha en tendens att gå i graven väldigt snabbt, helt enkelt för att det blir alldeles för överväldigande. Men den här boken har en väldigt smart utformning. Den är nämligen indelad i 52 kapitel, där tanken är att man vecka för vecka ska ta hand om ett område i sitt hem. På så sätt pågår processen med att rensa ut hemma i ett helt år. Jag tror att den tanken är väldigt god, dels blir projektet mindre överväldigande, men dels skapas också tid för eftertanke och reflektion. Det är också lättare för en familj att faktiskt kunna ta sig tiden i ett annars hektiskt vardagsliv. Bland dessa 52 veckoteman finns också 5 veckors ”semester”, då man inte ska göra någon praktisk rensning, men där eftertanken istället finns med. Självklart väljer man ju själv hur man vill använda boken, kanske vill man att något av dessa veckoteman ska ta längre tid än en vecka eller så kanske man under en ledig vecka tar sig tid att göra två eller tre veckoteman på samma gång. En del saker är ju inte heller relevanta för alla familjer, exempelvis Trädgård, Uteplats, Bilen, Tvättstugan och Musikinstrument. Men med denna struktur så blir det avsevärt enklare att lägga upp en struktur för att rensa i sitt eget hem.

Förutom dessa 52 veckoteman så finns det många andra tips och råd i boken. Till exempel finns det ett avsnitt som handlar om varför så många hamstrar och samlar på sig saker. Ett annat avsnitt behandlar vad man kan göra med de saker som man rensat ut och hur man blir av med dem på bästa sätt. Man kan också läsa om hur man kan planera sin shopping för att inte snabbt fylla sitt hem med onödiga prylar igen. Användbara tips på struktur och förvaring är också ett genomgående tema som återkommer många gånger i boken. Dessutom finns det här och var intervjuer med intressanta personer. Efter varje veckotema finns en liten rubrik med förslag på belöning. För har man varit duktig och rensat hemma är man väl förtjänt att unna sig en belöning av något slag. Jag tyckte först att denna rubrik var överflödig. Men sedan kom jag på att det är en väldigt bra tanke eftersom man då får ett femtiotal tips på belöningar som inte har sitt fokus på shopping, vilket känns tänkvärt och användbart.

Jag gillar Rensa ut & lev lättare skarpt. För mig som har läst många sådana här böcker tidigare så innehåller boken kanske inga nyheter egentligen. Men det som är nytänkande med boken är dess struktur och utformning. Jag tror att många läsare uppskattar strukturen och känner att det inte behöver vara ett så stort projekt trots allt att rensa i hemmet. Dessutom skriver författaren väldigt bra, medryckande och pedagogiskt. Formgivningen är också modern och snygg. Vill man ta itu med röran i sitt hem och få ett mer harmoniskt hem så rekommenderar jag varmt Rensa ut & lev lättare.

Boken är utgiven av Hoi förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.