Castor 20 år

20150519_143355

Det har varit ett riktigt jubileumsår i år! Först fyllde Pippi Långstrump 70 år. Sedan så fyller ju Spöket Laban 50 år i år. Och faktum är att även barnboksfiguren Castor fyller 20 år i år.

I år är det 20 år sedan vi för första gången kunde läsa om den påhittiga och händiga bävern Castor i Lars Klintings bok Castor snickrar. Sedan dess har det kommit ett tiotal böcker och aktivitetsböcker om Castor. Böckerna är också översatta till ett 15-tal språk. Det finns till och med ett bilderbokspris instiftat i Castors och Lars Klintings anda som utlyses vartannat år.

För att fira Castor ger förlaget Alfabeta ut två helt nya böcker om Castor, nämligen Titta och Hitta, som är en interaktiv och detaljrik aktivitetsbok för de minsta och Pyssla med Castor, en bok fylld av knep, knåp och klistermärken. Dessutom ger förlaget också ut en nyutgåva av den första boken om Castor, Castor snickrar, i originalets stora format. Alla böcker kom hem till mig som recensionsexemplar för några veckor sedan, tillsammans med ett vykort och en ballong.

Titta och Hitta är en blandning mellan pekbok och bilderbok. Den har ett stort bilderboksformat, men med hårda kartongsidor och rundade hörn. Perfekt för små barnhänder att bläddra i själv, om och om igen. I boken får man på varje uppslag titta in i något av Castors rum eller miljöer, exempelvis snickarverkstaden, köket och syrummet. Uppslaget domineras av en stor färgbild. Längst ner finns ett antal detaljer ur den stora bilden som det då är tänkt att läsaren ska leta efter på den stora bilden. Ett roligt sätt att skapa interaktivitet för de minsta barnen. Dessutom är bilderna otroligt detaljrika, vilket innebär att det finns mycket att se, upptäcka och samtala kring.

Titta och Hitta vänder sig till de yngsta barnen i målgruppen. För de lite äldre barnen finns istället Pyssla med Castor som är en vanlig pysselbok där barnen bland annat ska leta efter saker som har försvunnit, hitta rätt väg genom labyrinter, rita, färglägga, leta tre i rad, klistra in klistermärken på rätt plats, dra streck mellan siffror och mycket mer. Pysselböcker är alltid uppskattade hos barn och när de dessutom innehåller en välkänd bilderboksfigur som Castor kan väl inget bli fel. Pysslen är lagom svåra för ett barn i förskoleåldern, men en vuxen bör nog ändå vara med och förklara vad barnet ska göra.

Castor snickrar är alltså den första bilderboken om Castor. I boken får vi se när Castor ska snickra och besöka hans snickarverkstad. Det är oftast rörigt i snickarverkstaden och Castor får nästan alltid leta efter de saker han ska ha. Men när han väl hittat dem så sätter han igång och snickrar. Steg för steg får man följa hans snickrande och verktygen han använder presenteras ett efter ett. Till slut så är han klar och det visar sig bli en verktygslåda! Boken är pedagogisk, intressant och lärorik, men också spännande, och man sitter och funderar på vad det ska bli av bygget när det är klart. Jag kan förstå att dessa böcker är populära bland de vetgiriga 3-6-åringarna. Bävern Castor är också en sympatisk karaktär.