Reporter – en grundbok i journalistik

Reporter – en grundbok i journalistik är precis vad titeln låter som: en tjock och gedigen handbok för blivande och redan yrkesverksamma journalister. Boken går igenom vad journalistyrket är, vilket inte är helt kristallklart idag, när man inte bara behöver kunna skriva, utan också ha kunskap om radio, teve och webb. Boken beskriver det praktiska arbetet på en redaktion, allt från idé och nyhetsgranskning till faktahämtning, bearbetning och efterbearbetning.

Boken är också mycket användbar för den som redan har jobbat som journalist under ett antal år. Boken innehåller nämligen allt ifrån källor och kontaktuppgifter till det viktigaste man behöver kunna om offentlighetsprincipen, källkritik, skrivregler, pressetik och principerna för nyhetsvärdering.

Författare till Reporter är Björn Häger, som har jobbat som journalist i 25 år i flera olika medier, han har varit ordförande för Grävande Journalister och han har skrivit flertalet böcker om journalistik sedan tidigare. Han har fått flera journalistpriser och idag jobbar han som reporter på TV4-Nyheterna och Kalla Fakta, samt som doktorand vid Mittuniversitetet. Boken är utgiven av Norstedts förlag.

Det här är en bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av journalistyrket och vill lära sig mer, eller till de som jobbar som skribent eller journalist och vill ha en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot.