Revolt

Äntligen har då den tredje delen i Hunger-triologin kommit och äntligen har jag läst ut den. Revolt tar vid precis där Fatta eld slutade. Katniss och Gales hemdistrikt, Distrikt 12, är förintat och en del av befolkningen har lyckats fly till Distrikt 13. Där befinner sig också Katniss när boken börjar. Krig pågår mellan Regimen och Rebellerna runt om i distrikten, liksom i huvudstaden. President Snow har Peeta och använder honom som en spelbricka emot Katniss. Därför går Katniss med på att bli Härmskrikan, rebellernas ansikte utåt. Hon fattar också ett personligt mål. Hon ska döda president Snow.

Hungerspelen är en intressant bokserien eftersom den verkligen passar alla. Ung som gammal, tjejer som killar. Det finns nog ingen som läst böckerna som inte gillar dem. Jag hade väldigt förutfattade meningar eftersom jag inte brukar gilla framtidsböcker eller sci-fi. Men det här är något helt annat. Visserligen utspelas böckerna i i en miljö som inte ser ut precis som vår och det kanske finns saker som man inte kan känna igen sig i. Men boken är fylld av karaktärer som känns som människor av kött och blod. De har både bra sidor och dåliga sidor.  Ingen i boken är renodlat ond eller god, precis som i verkligheten. Katniss är inte hjältinna hela tiden utan gör också bort sig då och då. Boken är också djupare än vad man kan tro. Eftersom Revolt är den tredje och avslutande boken i serien var det lätt att tro att den mestadels skulle handla om kriget och innehålla mycket action-scener. Och det gör den. Men, den innehåller också en skildring över vad kriget gör mot människorna. Hur man påverkas av kriget. Man får följa händelserna ur flera olika perspektiv och det är det som är bokens stora behållning, att den inte är platt på något sätt utan det finns flera bottnar överallt. Böckerna ska filmatiseras nästnästa år och det ser jag verkligen fram emot. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra filmer av de här böckerna. Fram tills dess rekommenderar jag precis alla att läsa böckerna om hungerspelen.

De tre delarna i hungerspelstriologin heter Hungerspelen, Fatta eld och Revolt. De är skrivna av Suzanne Collins och utgivna av Bonnier Carlsen.