Rik på riktigt

Under ett antal veckor har jag deltagit i en bokcirkel hos Ulrika Gabriel Inspiratör där vi gemensamt har läst boken Rik på riktigt. Om ni vill veta mer om bokcirkeln och dess upplägg (man fick bland annat tillgång till personlig coaching) så kan ni läsa om bokcirkeln här. Nu tänkte jag recensera boken eftersom jag tyckte mycket om den och gärna vill rekommendera andra att läsa den.

Rik på riktigt är skriven av Fredrik Warberg och Jörgen Carlsson. Den är utgiven av Natur & Kultur. Författarna har upptäckt att trots att vi idag lever under jämförelsevis trygga, välordnade och materiellt utvecklade omständigheter så är det många människor som idag har en vardag som är långt ifrån hur man vill att det ska vara. Det är mycket stress och press i vardagen, man kanske har ett jobb man inte trivs med, en kropp man inte är nöjd med eller relationer som snarare tar energi än ger energi. Men hur ska man förändra detta?

Såhär skriver författarna i inledningen av boken:

Vi vill med denna bok uppmuntra dig att stanna upp och reflektera över om du vill följa med dit strömmen i dagens tidsanda leder. Vi vill inspirera dig att tänka på dig själv och din vardag, men det här är inte någon handbok i egoism 1; snarare en reflektionsbok med syfte att stimulera medvetna val som leder till hög livskvalitet.

Författarna har konstaterat att vår sammanlagda tid består till 90 procent av vardag och därför är det viktigt att ha en vardag man trivs med. De skriver om hur vi människor använder vår tid och de talar om vårt eget ansvar och vår möjlighet att påverka situationen. Det är ingen bok full av pekpinnar. Istället är det en bok full med exempel på hur man kan förbättra viktiga vardagsområden och boken är full av tipslistor, checklistor och att-göra listor. Det är en viktig bok, för dagens stressiga samhälle visar inte på att vara på väg att slå av takten. Rik på riktigt är lättläst och lätt-tillgänglig och jag tror att alla har nytta av att läsa boken, ung som gammal.