Snart är jag borta

Snart är jag borta är Hanna Jedviks debutroman – en träffsäker bok som alla 15-18 åringar lär känna igen sig i. Det handlar om att längta bort, att längta efter något annat, någon annan. Kärlek, ensamhet, vänskap och identitetssökande är också ämnen som tas upp i boken.

Boken handlar om Maja och Lina, bästisarna som är som natt och dag, trots att de är så lika. De lever i en liten småstad i Sverige. Maja längtar till storstan medan Lina orkar knappt leva med sig själv längre. De är bästisar, men har hemligheter de inte ens vågar dela med varandra. Boken utspelar sig under en intensiv sommar då det som inte får hända ändå händer, och om hur man går vidare efter det. Jag beskriver handlingen kryptiskt, men det är nästan omöjligt att skriva om bokens handling utan att avslöja för mycket.

Snart är jag borta är en superbra bok. Jag sträckläste den till klockan fyra på natten trots att jag skulle upp sex. Det gick bara inte att sluta läsa. Trots att jag nästan är är dubbelt så gammal som bokens målgrupp så känner jag igen mig och ömsom skrattar jag, ömsom får jag skrattet i halsen. Det är en bok som berör och som verkligen kryper under huden. Läs den och sätt den också i händerna på alla tonåringar du möter!