Roger och Rebecka

Roger och RebeckaRoger och Rebecka är den fristående uppföljaren till Vajlett och Rut, en roman som handlar om den förbjudna kärleken mellan två kvinnor i Västerbottens inland i mitten av förra seklet. Vajlett och Rut fick en kort, alltför kort tid tillsammans. Sedan Ruts son Roger kom och flyttade in hos kvinnorna är den tid de får tillbringa tillsammans och njuta av varandra alltför sällsynt. Det är också än viktigare att deras hemlighet behålls. Till varje pris. Annars riskerar Rut att förlora sin son och Vajlett riskerar att förlora sitt arbete.

Roger trivs dock inte särskilt bra i byn. Han längtar hem till morfar igen. Men så flyttar Ingeborg och hennes dotter Rebecka till byn. Ingeborg som alla trodde var död. Men sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd från byn av sin far. Nu efter hans död återvänder hon tillsammans med sin dotter. Roger och Rebecka blir vänner. De är ju de enda i byn som saknar syskon och pappor.

Vajletts kollega, magister Forsberg, hotar att avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. För Vajlett börjar det bli för mycket. Hon funderar på att flytta, glömma Rut och de försvunna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Men frågan är om det redan är för sent?

Jag var helt såld på Vajlett och Rut när jag läste den och jag har längtat efter denna uppföljare. Tyvärr upplevde jag den inte som lika stark, snarare är den en typisk mellanbok. Jag har läst att det kommer bli en trilogi detta, så nu ser jag fram emot tredje boken som jag hoppas knyter samman kvinnornas kärlekshistoria likväl som alla lösa trådar. Roger och Rebecka är dock ändå en läsvärd bok. Jag tycker så mycket om att vara tillbaka i Västerbottens inland bland de bekanta miljöerna och dialekten jag saknar så. Det är också ett gripande öde de båda kvinnorna har, trots att bokens handling egentligen inte utspelar sig för alltför länge sedan. Det är en berättelse som man verkligen lever sig in i och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge tills nästa bok kommer.

Roger och Rebecka är utgiven av Bokfabriken. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.