Roliga – och nyttiga – handböcker!

Igår kväll satt jag och bläddrade i och läste några olika små handböcker. Det de har gemensamt är att de tar upp roliga, spännande, intressanta, och knäppa kunskaper. Sådant som helt enkelt kan vara bra att veta.

Vad du borde ha lärt dig i skolan… men inte hann med eftersom livet kom emellan är skriven av Thomas Björklund och utgiven 2008 på Kakao förlag. Det är en snabb, men rolig, genomgång av sådant som lärarna faktiskt gick igenom i skolan, men som man kanske inte lyssnade på eller inte minns så mycket av. Här får man lära sig svensk grammatik, vilka världens sju nya underverk är, vem som uppfann cola-flaskan, hur Sverige blev Sverige och vad en proton egentligen är. Boken är indelade i kapitel, efter ämnesindelningen i skolan: svenska, naturkunskap, geografi, religion, historia, idrott, musik, filosofi och matematik. En lärorik och intressant bok att ha som en kompakt uppslagsbok eller att läsa i lite då och då för att friska upp minnet.

Hur du blir bäst på allt – de 101 smartaste tipsen är utgiven av Bokförlaget Semic 2008 och är ursprungligen en engelsk bok, översatt av Noomi Herbert. På baksidan står det att det ’r den ultimata handboken för den som vill bli bäst på allt. Det kanske inte är saker som man har nytta av varje dag – du får lära dig slåss med krokodiler, hypnotisera en höna och överleva i rymden. Men det finns också saker som faktiskt kan vara bra att veta, som hur man gör mun mot mun metoden och hur man överlever en jordbävning. Framförallt är det här en humoristisk bok, den är skriven med glimten i ögat, men det skadar ju aldrig med lite kunskap.

Knäpp kunskap – saker du inte vill att alla ska veta är skriven av Michael Powell. Den är utgiven 2008 på Kakao förlag och här får man lära sig saker som man egentligen inte borde kunna. Man får lära sig att bryta sig in i ett kassaskåp, planka in på ett bröllop, fejka en orgasm, förhandla med kidnappare, göra en handbromssladd, busringa, överlista fartkameror och göra bedrägerier på E-bay. Inte alltid så politiskt korrekta, eller ens lagliga saker, men boken ger ändå rolig kunskap med många skratt på vägen. Dessutom är boken riktigt snygg, med en tilltalande formgivning och snygga bilder.