För dig som älskar loppisar & auktioner

Någonting som jag tycker är jätteroligt är loppisar & auktioner. Myrorna och Kupan i all ära, men det roligaste är att åka på en liten lantauktion på sommaren när jag är hemma hos mina föräldrar, där man kan få ett sideboard i teak för en femtiolapp, bara för att ingen som är där har släpvagn eller intresse av möbeln. Eller en gårdsloppis där man kan betala en tjuga för en hel hög gamla lakan eller få ett gäng böcker för en femma styck. Det är på sådana ställen man kan göra riktiga fynd.

För dig som också är intresserad av loppisar & auktioner så kan jag rekommendera en jättebra bok, Nya lilla fyndguiden av Anna Örnberg. Där kan man läsa massor av tips och goda råd för att kunna göra bra fynd. Man kan läsa om hur saker i olika material kan rengöras, hur man tar reda på hur gamla sakerna är, vad stämplar betyder, hur man lagar olika prylar och så vidare. Man kan läsa om allt från textil, möbler, glas och porslin till hur man fyndar på nätet. Det här är verkligen en smart bok att ha med sig. Den har en behändlig storlek, så man kan faktiskt ha med den i handväskan som en liten uppslagsbok när man åker ut på auktionen eller loppisen. Det enda jag saknar är dels ringpärm, så att man enkelt kan ha boken uppslagen och dels att omslaget är inplastat, så att boken är mer skyddad om man har den med sig. Nu är den i pocketformat, vilket förvisso gör att formatet är lätthanterligt, men å andra sidan så är det lätt att råka vika hörnen eller få fläckar på omslaget och dessutom är det svårt att ha boken uppslagen.

Samma författare skrev Lilla fyndguiden för några år sedan, och det här är samma bok, men i en ny upplaga. Det jag framförallt ser som skiljer sig är att det tillkommit avsnitt om nätauktioner, kläder och plastföremål.