Rysliga förskolan

Rysliga förskolanRysliga förskolan är den första delen i en helt ny serie från Rabén & Sjögren som kallas för Rys & Mys och är tänkt att vara en serie med lagom läskiga bilderböcker för små läsare. Boken inleds med att det är en ganska vanlig vardagsmorgon hos Jolly och Milo. De har bråttom till förskolan, eller rättare sagt deras mamma har bråttom till jobbet. Hon är sen och dessutom ringer hennes telefon vilket gör henne ännu mer stressad. Därför föreslår Jolly att hon kan lämna lillebror Milo på hans avdelning idag. Först när mamma pussat hejdå och rusat iväg hör Milo hur tyst det är på förskolan idag. De går från rum till rum, men det finns varken barn eller fröknar på Milos avdelning. Torkskåpet låter läskigt, ungefär som en häxa som hackar fladdermusvingar till en trolldryck, men när Jolly tittar efter ser de att det bara är helt vanliga vantar på tork. Samlingsmattan ser ut som ett sjöodjur, kuddrummet ser ut som att det finns en hel hög urgamla bergatroll och hela tiden låter ett hackande ljud från någonstans. Det låter som om någon hackar mot golvet med långa, vassa monsterklor. Men självklart är det bara barnens fantasi som spelar dem ett spratt, i kuddrummet finns bara kuddar, samlingsmattan har en gosebläckfisk på sig och i köket står fröken Ayla och hackar gurka för snart är det ju dags för frukost.

En härligt färgstark och inkluderande bilderbok som stundvis är ganska läskig, men man tas snabbt tillbaka till verkligheten och tryggheten igen. Jag gillar sättet som boken växlar mellan läskigt och tryggt, det är ett smart berättargrepp som skapar en cliffhangerkänsla och en förväntan inför vad som komma skall. Boken vänder sig till barn i förskoleåldern, 3-6 år, och det är förstås individuellt hur läskiga böcker man klarar av. Men jag tycker att den ligger på en väldigt bra, lagom nivå för målgruppen. En perfekt högläsningsbok. Som förälder eller pedagog är det förstås alltid bra att läsa en kommande högläsningsbok själv först för att vara säker på att den funkar för just de barn man ska läsa boken för.

Ett jättestort plus för att bokens bilder skildrar såväl barn och vuxna med annan hudfärg än vit liksom barn med olika funktionsvariationer, men detta nämns aldrig i texten eller problematiseras på något sätt, utan det är lika inkluderade och naturligt som det ska vara. Ett annat plus för att det finns så många fina detaljer i bilderna. Det är en bok att läsa om och om igen och upptäcka nya saker i hela tiden. Boken utspelar sig i en för barnen välkänd miljö och dessutom har boken ett fint barnperspektiv. Jag är säker på att den kommer att bli omtyckt av målgruppen och jag ser fram emot kommande böcker i serien.

Rysliga förskolan är skriven och illustrerad av Lina Neidestam och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.