Så himla taskigt

Så himla taskigtSå himla taskigt handlar om Manda som går på mellanstadiet. I hennes klass är Henrietta Nilsson drottningen. Trots att hon inte är snäll, utan snarare väldigt taskig. Hon retar de andra, tvingar Nadia att hämta mjölk åt henne i matsalen och bjuder inte alla tjejer i klassen på sitt kalas. Manda och hennes bästis Lilly är överens om att Henrietta måste stoppas. Men hur ska de komma åt henne? Kanske genom hennes Youtube-kanal Cool Girl?

Det här är en rolig, men också väldigt träffsäker bok om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass. Jag tror att alla som går eller har gått i mellanstadiet kommer att känna igen sig. Därmed blir detta också en bra bok att läsa högt i klassen för att kunna börja samtala om dessa frågor. Många säger taskiga saker utan att riktigt mena det, men alla förstår inte hur mycket dessa kommentarer kan såra. Man kan också använda det som händer i boken för att diskutera kring vad man ska göra ifall man känner att någon beter sig illa. Vad händer om man själv ger igen på samma sätt? Boken passar också förstås väldigt bra att läsa själv, allra mest kanske för tjejer i tioårsåldern, men även killar och äldre/yngre kan nog ha behållning av boken. Den är lättläst och har ett rappt språk.

Så himla taskigt är skriven av Cina Friedner och utgiven av Rabén & Sjögren. Uppföljaren, Nåt trassligt inuti har precis kommit ut.