I väntan på mitt ovanliga liv

I väntan på mitt ovanliga livI väntan på mitt ovanliga liv handlar om trettonårige Silas. Han lever ett helt vanligt liv. Alldeles för vanlig, tråkigt och förutsägbart liv enligt honom själv. Han väntar på att livet ska bli annorlunda, spännande, ovanligt. Något måste hända. Och det gör det med besked.

Silas går i sjuan. Han bor i ett stort höghus, någonstans i mitten. Längst ner bor hans plågoande Viggo som slår Silas i huvudet varje dag. Längst upp bor Narin som Silas är hemligt förälskad i. Silas bästa vänner är paret Åke och Gun som är 80+ och som driver en kiosk i förorten där de bor. Hans enda fritidsintresse är att gå ut med deras blodhund.

Men så ska Silas klass åka på lägerskola. När han får reda på det börjar han spinna på en plan för hur han ska kunna lära känna Narin. Samtidigt inträffar flera stora saker i Silas liv och plötsligt är absolut ingenting som vanligt längre…

I väntan på mitt ovanliga liv är en rolig, varm och berörande bok. Här finns teman som vänskap, kärlek, mobbing, familj, identitet, sorg, glädje och att våga stå upp för sig själv. Jag tror det här är en bok som skulle passa många barn i åldern 10-14 år. Den skulle passa jättebra som högläsningsbok i en klass just eftersom det finns så många teman i boken och att dessa teman också är bra att prata om i en klass. Boken är verklighetstrogen, men ändå väldigt rolig och spännande. Den liknar till exempel Jenny Jägerfelds bok Mitt storslagna liv. Jag gillar att både hetero- och homosexuell kärlek skildras, liksom den fina skildringen av vänskap över åldersgränserna. Boken har lite drygt tvåhundra sidor men är lättläst eftersom den har korta kapitel och ett starkt driv som gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

Boken är nominerad till Barnradions bokpris 2020.