Salen

SalenSalen fick andra pris i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020. Ett citat ur juryns motivering finns på baksidan: ”Med absolut gehör för vad som gör en klassisk spökhistoria hårresande och gastkramande håller Nina Källmodin och sonen Willem läsaren i ett järngrepp”. Och det är en ganska bra beskrivning av den här boken.

Boken handlar om kompisarna Lo, Johanna och Harry. Bakom en bokhylla i skolbiblioteket upptäcker de en dörr som ingen visste fanns. När de väl får upp den hittar de en gammal övergiven skolsal. Men det som först börjar som ett spännande mysterium blir allt läskigare när det står klart för barnen att någon i salen försöker få kontakt med dem. Någon som inte längre lever…

Ja, ni ser ju vilken spännande intrig Salen har. Det är en blandning mellan vardagsrealism och spökhistoria. Man får följa karaktärerna som går på mellanstadiet i deras vardag och framförallt i deras skolmiljö. Men det är också en klassisk spökberättelse där det finns övernaturliga element och en kuslig stämning. Boken har ett starkt driv och är väldigt spännande just med all stämning som successivt byggs upp. Extra läskigt blir det eftersom boken utspelar sig i en vardaglig skolmiljö, en miljö som ju alla kan relatera till. Det finns även ett historiskt inslag i handlingen. Detta är en bok som både tilltalar de som läst Ingelin Angerborns böcker och de som i vanliga fall inte alls brukar läsa spökberättelser. Boken vänder sig till åldern 9-12 och det är första delen i en trilogi. Andra boken heter Torpet och tredje heter Källaren.

One thought on “Salen

Comments are closed.